Društvo

OGLASIO SE GALIĆ: DO OKTOBRA 57,1 ODSTO PROSVJETARA PRIMILO PRVU DOZU VAKCINE

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Do 1. oktobra ove godine ukupno 57,1 odsto zaposlenih u prosvjeti primilo je prvu dozu ili je revakcinisano protiv korona virusa, saopštio je za RTCG direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Izvor: Vlada Crne Gore

“Od ukupnog broja zaposlenih u prosvjeti do 1. oktobra 2021. godine u procesu vakcinacije je 7.862 osoba, što je 57,1 odsto”, rekao je Galić za RTCG.

On podsjeća da je Crna Gora do avgusta ove godine uradila preko pola miliona testova, a tokom cijele 2020. godine urađeno je preko 130 hiljada testova.

“To je, zajedno sa preciznom i jasnom statistikom koja je javnosti dostupna svakodnevno, samo jedan od dokaza koji upućuju na ozbiljnost praćenja epidemije tokom ove godine”, naglašava Galić za RTCG.

Podsjetimo u Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je skoro 54 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano je 47 odsto.

Galić za RTCG kaže i da državne ustanove sada, naročito u zdravstvenom sektoru, odgovorno i transparentno rade, iako su, kako dodaje, uslovi u okviru kojih sprovode svoje radne aktivnosti nespecifični i vrlo otežavajući, a sve u svijetlu pandemije uzrokovane novim korona virusom.

“Institut za javno zdravlje posjeduje podatke koji služe za: praćenje i proučavanje zdravstvenog stanja stanovništva; planiranje i programiranje zdravstvene zaštite; sprovođenje statističkih i naučnih istraživanja; izvršavanje obaveza svih subjekata u oblasti zdravstva i kao pomoć državnim organima u vođenju zdravstvene politike.

Vođenjem zbirki podataka obezbjeđuju se uslovi za dobijanje kvantitativne i kvalitativne informacije o zdravstvenom stanju i zdravstvenoj zaštiti stanovništva, obimu i kvalitetu rada zdravstvene službe i drugih relevantnih informacija neophodnih za vođenje zdravstvene politike i standardizaciju izvještavanja relevantnim nacionalnim i međunarodnim institucijama”, istakao je Galić za RTCG.

Upravljač zbirkama podataka je, kako ističe, Institut za javno zdravlje.

“To se temelji na nizu pozitivnih pravnih propisa, od kojih treba navesti samo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zbirkama podataka u oblasti zdravstva i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji jasno propisuju ulogu i značaj praćenja zdravstvenog stanja, podatake i evidencije, kao i ulogu Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, navodi Galić.

On ističe da IJZCG ima precizne podatke o svakoj sferi koja je nužna za praćenje i nadzor epidemiološke situacije.

“Što je, podsjećam, lično, tokom posjete Institutu, pohvalila i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen”, zaključio je Galić za RTCG.