Društvo

ZAŠTO SE VAKCINISANI PROTIV KOVIDA IPAK ZARAZE: 4 faktora određuju da li ćete se inficirati i posle druge doze

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Evo zašto i kako dolazi do proboja imuniteta kod vakcinisanih protiv korone i koji faktori tome doprinose!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dvije nedjelje nakon vakcinacije drugom dozom vakcine protiv kovida, efekat imunizacije će biti najjači. Od tog momenta se možete smatrati potpuno vakcinisanim, ali to ne znači da je nemoguće da se zarazite.

Kada se potpuno vakcinisana osoba inficira kovidom, kaže se da je došlo do proboja imuniteta, a evo šta treba da znate o tome.

Sudeći prema sprovedenoj studiji, kada dođe do proboja imuniteta, najčešće se javlja pet simptoma: glavobolja, curenje iz nosa, kijavica, bol u grlu i gubitak čula mirisa. Neki od ovih simptoma javljaju se i kod nevakcinisanih, ali tri najčešća koja su zabilježena kod njih su glavobolja, bol u grlu i curenje iz nosa. Osim toga, još dva česta simptoma koja se javljaju kod nevakcinisanih su povišena temperatura i uporni kašalj.

S druge strane, temperatura i kašalj su daleko manje učestali kod vakcinisanih osoba.

Osim toga, vakcinisani imaju manje šanse od nevakcinisanih da budu hospitalizovani usled zaraze, a stručnjaci objašnjavaju da, ukoliko dođe do proboja imuniteta, vakcine ipak smanjuju broj virusnih čestica koje ulaze u tijelo, pa su i simptomi blaži.

Iako je proboj imuniteta rijedak – istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji je pokazalo da se javlja kod 0,2 odsto popularcije – nisu svi u jednakom riziku. Četiri stvari povećavaju rizik od infekcije koronom kod vakcinisanih.

Vrsta vakcine

Svaka vrsta vakcine smanjuje rizik od obolijevanja u odnosu na nevakcinisane.

Klinička ispitivanja pokazala su da je vakcina Moderna smanjila rizik od razvoja simptomatskog COVID-19 kod osoba za 94 odsto u odnosu na nevakcinisane, dok je vakcina Fajzer smanjila taj isti rizik za 95 odsto.

Vakcine Džonson & Džonson i AstraZeneka pokazale su se nešto slabijima, rizik su smanjila za otprilike 66, odnosno 70 odsto (doduše, čini da se zaštita koju pruža vakcina AstraZeneka povećava na 81 odsto ako je između doza napravljen duži razmak).

Vrijeme proteklo od vakcinisanja

Postaje sve jasnije da je vrijeme proteklo od vakcinacije takođe važno i da je to jedan od razloga zašto rasprava o dodatnim dozama postaje sve glasnija.

Neka preliminarna istraživanja, koja tek treba da budu naučno potvrđena, ukazuju na to da zaštita vakcine Fajzer slabi nakon šest mjeseci od primanja. Ipak, još uvijek je prerano donositi zaključke šta se događa s efikasnošću vakcine nakon pola godine kod dvostruko vakcinisanih.

Soj virusa

Važan faktor je i varijanta virusa. Gore navedena smanjenja rizika izračunata su uglavnom testiranjem vakcina na izvorni oblik kovida.

Ali, kada je u pitanju alfa varijanta, podaci Državne agencije za javno zdravlje Engleske govore da dvije doze vakcine Fajzer nešto manje štite i da se rizik od dobijanja simptoma COVID-19 smanjuje na 93 odsto.

U odnosu na deltu, nivo zaštite pada još više, na 88 odsto. Ista stvar važi i za vakcinu AstraZeneka.

Takođe, podaci pokazuju da je u razdoblju dvije do četiri nedjelje nakon primanja druge doze Fajzerovog cjepiva oko 87 odsto manja vjerovatnoća da ćete dobiti simptome bolesti kada je u pitanju delta. Nakon četiri do pet mjeseci ta brojka pada na 77 odsto.

Lični imunološki sistem

Važno je napomenuti da se sve navedene brojke odnose na prosjek smanjenje rizika unutar populacije. Kod svake osobe, pak, postoji lični rizik koji zavisi od imuniteta i drugih faktora specifičnim za pojedinca.

Na primjer, dugotrajni zdravstveni problemi takođe mogu da utiču na imuni odgovor na vakcinu. Stariji ljudi ili osobe s oslabljenim imunološkim sistemom mogu imati niže nivoe zaštite uzrokovane vakcinama protiv COVID-19, odnosno može se dogoditi da njihova zaštita brže opada.