Društvo

PROTEST ISPRED VLADE ZBOG NOVE DIREKTORKE FILMSKOG CENTRA : Ovdje nema dizanja prsta, mi živimo kulturu! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Ispred zgrade Vlade protestovali su danas kulturni djelatnici i građani negodujući zbog“imenovanja anticrnogorskih kadrova u institucijama kulture i drugim državnim resorima”.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Protest je uslijedio nakon “nezakonitog imenovanja” na predlog ministarke Vesne Bratić, nekadašnje članice radikalnog desničarskog pokreta Dveri iz Srbije Aleksandre Mandarić Božović na poziciju direktorice Filmskog centra. Kulturni stvaraoci juče su se otvorenim pismom obratili premijeru i vicepremijeru, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću tražeći od njih da preispitaju “drsku i nezakonitu odluku” o imenovanju Mandarić Božović.

“Počeli smo da se okupljamo od danas i to će se intenzivno događati, iz nedjelje u nedjelju. Između onih koji pripadaju partijama, nalazimo se mi, kulturni radnici. Ovdje neće biti nacionalizma, nema dizanja nijednog prsta, ovdje smo da bi ukazali da živimo kulturu, življenja, dijaloga. Svoje živote trebamo uzeti u svoje ruke i reci  - ja živim sad”, rekao je glumac Zoran Vujović.

Okupljeni su, između ostalog, zatražili od Vlade da smijeni ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, kao i da razriješi novoimenovanu direktorku Filmskog centra Aleksandru Mandarić-Božović.

Pogledajte video:





Tagovi