Društvo

BRKOVIĆI I POPOVIĆ SUMNJIČE SE ZA VIŠEMILIONSKU ŠTETU

Autor Aleksandra Milić

Vukčević saopštila je da iz dokaza koje su prikupili proizilazi da su osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine za sedam miliona eura prodali dio imovine preduzeća, a novac nije otišao za ono za šta je namijenjen.

Izvor: Youtube/screenshot/ Portal Radio Televizija Budva

Specijalna tužiteljka Lidija Vučkević saopštila je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) 1. januara naredbom o sprovođenju istrage pokrenulo krivični postupak protiv Dragana, Bojana i Borisa Brkovića i Milića Popovića, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a Dragana Brkovića terete i za pranje novca.

Vučkević na zajedničkoj konferenciji SDT-a i Uprave policije govori o predmetu HTP Boka.

Ona je kazala da trojicu Brkovića i Popovića sumnjiče da su na taj način pričinili višemilionsku štetu.

Vukčević je kazala da iz dokaza koje su prikupili proizilazi da su osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine za sedam miliona eura prodali dio imovine preduzeća, a novac nije otišao za ono za šta je namijenjen.

Objasnila je i da je taj novac fiktivnim ugovorima prenijet na druge firme, među kojima je i ugovor o transferu 2.000.000 eura na račun firme iz Abu Dabija, čiji vlasnik je jedan od osumnjičenih.

Tužiteljka Vukčević je saopštila da je paralelno sa ovom pokrenuta finansijska istraga osumnjičenih i sa njima povezanih lica.

Akcentovala je i da je dio novca od prodaje imovine prenijet direktno na račun jednog od osumnjičenih.

Osim Vukčević, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, konferenciji prisustvuju saradnica u SDT-u Jovanka Krunić, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić i načelnik Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela Milorad Žižić.

Stručna saradnica u SDT-u Jovanka Krunić saopštila je da je od januara do 1. septembra 2021. godine SDT donijelo 19 naredbi o sprovođenju istrage i jednu naredbu o proširenju istrage protiv 131 fizičkog i 18 pravnih lica.

U istom periodu, rekla je ona, podignuto je 18 optužnica i jedan optužni predlog protiv 102 osobe i 11 pravnih lica.

Krunić je istakla da je istovremeno donijeto deset naredbi o pokretanju finansijskih istraga protiv 58 fizičkih i dva pravna lica.

U tom periodu privremeno je blokirano 3.115.735, 29 eura i 14.667 dolara.

Krunić je dodala da je SDT u istom periodu, radi očuvanja imovinske koristi i mogućeg naknadnog oduzimanja imovinske koristi Višem usud podnijeli predlog za privremeno oduzimanje imovine u tri predmeta.