Društvo

CRVENA STIJENA: Mjesto gdje je živio pračovjek prije više od 100.000 godina! (VIDEO)

Autori Nikoleta Vukčević Teodora Orlandić

Crvena stijena predstavlja najznačajnije arheološko nalazište u Nikšiću odnosno Crnoj Gori. Smještena je na lijevoj strani Bilećkog jezera, 50 kilometara od Nikšića i nalazi se na granici Crne Gore i Bosnom I Hercegovinom.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ovo nije mjesto na koje se dolazi “usput”, već ga morate posjetiti namjenski. Ono što moramo da naglasimo jeste da mi posjetom nismo oduševljeni, na samom lokalitetu nema ništa da se vidi, osim velike pećine, tragova istraživanja i prelijepog pogleda na Bilećko jezero.

Međutim, svakako da bi svi trebali posjetiti ovo mjesto i pokušati da zamisle kako je izgledao život na ovom lokalitetu prije čak 100.000 godina!

Lokalitet je otkriven 1954. godine, kada su i započeta istraživanja ovog arheološkog nalazišta i trajala sve do 1964. Tokom istraživanja učestvovali su poznati naučnici: Alojz Benac, Đuro Basler, Karl Brunaker, Mirko Malez i brojni drugi, a otkrili su 20 metara bogat kulturni sloj iz era paleozoika, mezozoika i bronzanog doba. Do sad je otkriven 31 različiti kulturni sloj.
Ovaj lokalitet uz El Kastiljo u Španiji predstavlja najveći u Evropi.

POGLEDAJTE VIDEO:

CRVENA STIJENA
Izvor: MONDO Crna Gora