Društvo

Pregovori o prvom kolektivnom ugovoru za zaposlene u KCCG: DVA MILIONA GODIŠNJE ZA DODATKE NA PLATU?

Autor Aleksandra Milić Izvor Pobjeda

Posebna stavka u pripremljenom kolektivnom ugovoru, prema saznanjima Pobjede biće nadoknada na platu za zaposlene na najtežim zanimanjima kao što su oni koji rade u Urgentnom centru, operacionim salama, na Odjeljenju hemodijalize, hematologije…

Izvor: MONDO/Draga Ivanović

Prvim kolektivnim ugovorom u istoriji Kliničkog centra predviđeno je, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, formiranje fonda od dva miliona eura godišnje, a novac će obezbjediti Fond za zdravstveno osiguranje I služiće za poboljšanje položaja zaposlenih.

- Novac će se raspoređivati mjesečno, a odluku o tome koliko će ko para dobiti određivaće Upravni odbor tog fonda, a koji će činiti menadžment i predstavnici Sindikalne organizacije Kliničkog centra – kazao je sagovornik.

Iz Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra juče je saopšteno da su saglasni da je neophodno da prvi put u istoriji KCCG počnu pregovori u cilju izrade kolektivnog ugovora najveće zdravstvene ustanove u državi kako bi se poboljšali uslovi rada, regulisanja prava i obaveza zaposlenih, ali i poslodavca.


Nadoknada

Posebna stavka u pripremljenom kolektivnom ugovoru, prema saznanjima Pobjede biće nadoknada za zaposlene na najtežim zanimanjima kao što su oni koji rade u Urgentnom centru, operacionim salama, na Odjeljenju hemodijalize, hematologije…

Njima će mimo pomoći iz fonda, biti definisano određeno povećanje plate.

U kolektivnom ugovoru definisana su i zanimanja koja do sada nisu postojala u granskom kolektivnom ugovoru. To su radioterapija, kardiohirurgija i neonatologija.

Predsjednik reprezentativnog sindikata Kliničkog centra Nebojša Radonjić objasnio je Pobjedi da je do sada postojao samo granski kolektivni ugovor koji se odnosio na sve zaposlene u zdravstvu, one u domovima zdravlja i opštim bolnicama.
Prava i obaveze

- Sada ćemo zahvaljujući kolektivnom ugovoru regulisati prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca u Kliničkom centru. To, između ostalog, znači da će se plate povećavati na konto toga što radite u tercijarnoj ustanovi. Posebni naglasak je što će se sindikalna organizacija okrenuti svakom svom članu u cilju poboljšanja njihovog materijalnog statusa – kazao je Radonjić.

On je podsjetio da u najvećoj zdravstvenoj ustanovi postoji pet sindikata od kojih je samo onaj na čijem je on čelu reprezentativan.