Društvo

NJEMAČKA TUŽILA GLAVNI GRAD: Traže da im Podgorica vrati skoro milion i po eura

Autor Kristina Stevović Izvor Vijesti

Savezna Republika Njemačka je tužila Glavni grad, a u sporu, koji je sada pred Višim sudom u Podgorici, traže da se poništi kao ništavan ugovor o kupovini zemljišta za ambasadu u blizini KIC “Budo Tomović” i da im se vrati 1.489.600 eura, koliko su platili za tu parcelu

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Njemci traže povraćaj novca, jer je parcela, koja im je prodata pod zabilježbom restitucije, a što su potvrdili “Vijestima” iz Glavnog grada, navodeći da u momentu prodaje, nije bilo tog podatka u listu nepokretnosti.

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je 8. aprila 2009. godine zaključio kupoprodajni ugovor sa tadašnjim ambasadorom SR Njemačke Peterom Plateom.

Na prostoru u okviru DUP-a “Nova varoš”, površine od preko 3.000 metara kvadratnih, trebalo je da bude izgrađena ambasada i rezidencija ambasadora SR Njemačke.

”Mislim da je ovo svojevrstan dokaz naših dobrih odnosa, poruka građanima Crne Gore i Njemačke, a posebno raduje što ovi koraci nepogrešivo znače sigurnost i razmišljanje stranih investitora kada je u pitanju njemački biznis, koga treba biti mnogo više nego do sada”, kazao je tada Mugoša.

Iz Glavnog grada su “Vijestima” saopštili da “sudski spor po tužbi Savezne Republike Njemačke ima za predmet utvrđivanje ništavosti ugovora o kupoprodaji koji je zaključen 2009. godine i povraćaj isplaćene kupoprodajne cijene u iznosu od 1.489.600 eura.

“Glavni grad je savjesna stana u ugovornom odnosu i nastoji da mirnim putem riješi ovaj spor imajući u vidu da u kontinuitetu obezbjeđujemo uslove za dalju izgradnju diplomatskih i rezidencijalnih objekata u Podgorici. Ističemo da u momentu prodaje zemljišta nije bilo zabilježbe postupka restitucije u listu nepokretnosti iz kojeg razloga je tužilac podnio predmetnu tužbu”.

Iz Ambasade Njemačke nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kada je pokrenut spor.

Međutim, u junu 2018. godine iz Ambasade Njemačke “Vijestima” su saopštili da se nova zgrada njihove ambasade u Crnoj Gori neće graditi.

”Ambasada SR Njemačke u Podgorici je dobro smještena, na najboljoj lokaciji u centru grada i za posjetioce lako dostupna. Stoga, u ovom momentu ne postoji, ni potreba, niti planovi, za izgradnju novog diplomatskog predstavništva”, saopštio je “Vijestima” tadašnji ambasador Njemačke Hans Ginter Matern.

Ambasada SR Njemačke se nalazi u centru grada, u Hercegovačkoj ulici.

Razgovori o rješavanju problema nedostataka prostornih kapaciteta ove ambasade vođeni su tokom 2015. godine između bivše ambasadorke SR Njemačke Gudrun Štajnaker i gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

U tadašnjem razgovoru Stijepović je izjavio da će gradska uprava obezbijediti neophodne prostorno-planske pretpostavke za izgradnju diplomatskog predstavništva Njemačke u Podgorici, po svim međunarodnim standardima u cilju rješavanja trenutnog problema nedostataka prostornih kapaciteta za rad ambasade.

Stijepović je tom prilikom dodao da Glavni grad ima obavezu da svim građanima i predstavnicima diplomatskog kora u Podgorici, obezbijedi što bolje uslove za kvalitetnije obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori.