Društvo

NEĆE SE GRADITI TUNEL KROZ GORICU

Autor Aleksandra Milić Izvor CdM

Tunel kroz Goricu definitivno se neće graditi, saopštio je Miljan Barović, sekretar za planiranje prostora i održivi razvoj odgovarajući na pitanje da li donošenje odluke o proglašenju spomenika prirode park šuma Gorica u konačnom znači “ne” tunelu kroz Goricu.

Izvor: PG biro

Priča o gradnji ovog objekta, koji bi saobraćajno povezao Zagorič i centar, traje od 1978. godine kada je to rješenje predviđao konkurs za uređenje park šume kao prva faza u izradi DUP-a Mauzolej partizanu borcu.

“Taj tunel po Prostorno urbanističkom planu Glavnog grada ne egzistira kao plansko rješenje koje je validno, te nema nikakve priče oko tunela kroz Goricu”, kazao je Barović na jučerašnjoj javnoj raspravi, prenosi Dan.

Barović je naveo da će moći da se rade saobraćajne veze sa Zagoričem u svim djelovima koji ne pripadaju drugoj i trećoj zoni brda.

“Recimo sama studija neće predstavljati prepreku za rekonstrukciju ulice od Vezirovog mosta prema Zagoriču ukoliko se ukaže potreba za tim”, ističe Barović.

Proglašenjem Gorice Spomenikom prirode brdo će dobiti dvije zone zaštite i definisaće se granice i aktivnosti koje su moguće i zabranjene.

Tako je u drugoj zoni zabranjena gradnja u značajnom dijelu Gorice, dok je u trećoj moguće postavljanje privremenih objekata, izgradnja pješačkih staza, ali ne stambenih i poslovnih objekata.

Barović objasnio je da će u odnosu na zonu park šume Gorica koja je definisana PUP-om zona zaštite biti uvećana za 10 hektara.

Tagovi