Društvo

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: 86,5 odsto onih koji su preminuli od kovida nisu bili vakcinisani

Autor Kristina Stevović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je na današnjoj konferenciji za novinare, povodom predstavljanje novih epidemioloških mjera, saopštila da je 86,5 odsto onih koji su preminuli od kovida nisu bili vakcinisani.

Izvor: MONDO

“86,5 odsto onih koji su preminuli od posljedica kovida nijesu bili vakcinisani. Procenat vakcinisanih sa druge strane je bolji kod nas nego u mnogim evropskim zemljama. Vakcinisanih u prosvjeti je oko 50 odsto, a u zdravstvu iznad 80 odsto”, rekla je ona.

Potvrdila je da je Ministarstvo zdravlja podnjelo prijavu zbog sumnje na falsifikovanje potvrda o vakcinaciji.

“Otvoren je sajt za zloupotrebu potvrda. Prijavili smo i lažne PCR testove. Imamo prijavu za dva slučaja što nas navodi da ih ima više. Očekujemo brzu intervenciu Uprave policije. Molim građane da ovakve slučajeve prjave Upravi policije ili Ministarstvu zdravlja.

Borovinić Bojović se zahvalila kompletnom zdravstvenom sistemu.

“Zadovojna sam kompletnom sustemu i učiniću sve da im se primanja povećaju i poboljša kvakitet života”, tvrdi ministarka.

Ona je istakla da žalbi građana na zdravstveni sistem ima i razmtra ih posebi Direktorat koji se time bavi.

“U svakoj mogućoj sjtuaciji se trudim da se lično uključim u rješavanje problema. Nemoguće da postoji sistem u kojem su svi jednako zadovoljni”, kazala je ona.

“Nije štetna treća doza vakcine protiv koronavirusa. Vakcinacija je najmoćnije oružje protiv pandemije. Treća doza služi da ojača imunitet”, saoptio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Prema njegovim riječima učimo o uzročniku i pandemiji.

“Uzročnik ima tri mehanizma kako dovodi do obolijevanja ili smrtnog ishoda. Važno je ponašanje pojedinca. Korona pogađa sve organe kod čovjeka. Prikupkjamo sve podatke o osobama kke su vakcinisane a oboljele su. Prikupljamo sve podatke”, zaključio je on.

Možda ce vas zanimati