Društvo

IPAK BILO PUCNJAVE NA BELVEDERU!? JOKIĆ UPOZORAVAO POLICAJCE DA SE ZAŠTITE!

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Radio i Televizija Crne Gore objavila je audio snimak na kojem se čuje komunikacija šefa Centra bezbjednosti Podgorica, Gorana Jokića, koji preko radio veze upozorava pripadnike policije da se čuju rafali na barikadi na Belvederu, tokom protesta na Cetinju

Izvor: MONDO

On im govori da pristupe proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra.

Na snimku se prvo čuje nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja, a potom preko policijske veze, glas kako obavještava kolege riječima: "Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procijenimo".

Nakon toga se u razgovor uključuje rukovodilac Operativnog štaba UP Goran Jokić, koji kaže: "povucite prvo ljudstvo", a onda se na snimku razaznaje i neki glas, koji konstatuje "ovo je puška".

Nakon toga se ponovo čuje Jokić, koji pita: "Je li primljeno"?, nakon čega je uslijedio i odgovor - "jeste"!

Na snimku se ponovo, ovaj put na kratko, javlja Jokić i kaže "evidentirajte", a onda se u pozadini ponovo prolamaju pucnji, zbog čega neko od starješina preko motorole konstatuje: "Još traju rafali"...

Odmah nakon toga Jokić mirnim tonom naređuje: "Samo zaštiti ljudstvo".

Na snimku UP, ponovo se razaznaje glas starješine koji obavještava kolege: "Cijenimo da se moramo povući", a onda se u na snimku nerazgovjetno čuje: "Ovdje je više vatrenog oružja"... a potom se u razgovor uključuje Jokić, koji naređuje: "Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigdje".

S druge strane stiže kratko: "U redu".

Na audio zapisu čuje se pojašnjenje šefa Operativnog štaba koji savjetuje: "U slučaju da pucaju na vas, zaštitite sve. Znate kako ide upotreba oružja". Ponovo se oglašava starješina i kaže kratko: "U redu".

Dio građana, koji se protivio ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, je 4. septembra formirao barikadu na Belvederu, na putu Podgorica-Cetinje. Prilaze Prijestonici, iz pravca Podgorice i Budve, okupljeni su blokirali kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC u Prijestonicu.

Tagovi