Društvo

MITROPOLIT JOANIKIJE USTOLIČEN U CETINJSKOM MANASTIRU, PA PORUČIO: TREBAĆE NAM VREMENA DA UKOLONIMO VJEŠTAČKE PODJELE

Autor Jovana Raičević

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru.

Izvor: Kurir

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

"To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i poslije velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovdje da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja", rekao je Porfirije.

On je dodao da je "mir ovdje potrebniji nego išta".

"Vi ste ovdje da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove", poručio je Porfirije.

Obraćanje Joanikija

"Oprostite nam što ste od nekog doba od sinoć vidjeli ovdje dosta neprijatnosti i podjela, vi dobro znate Vaša svetosti i prosvećeni vladiko kruševački Davide, da su te podjele vještački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena.

Svetosti, vašim dolaskom, a i podjelivši sa nama vašu zabrinutost od sinoć, vi ste pokazali veliku ljubav ne samo prema meni, nego prema cijelom narodu Crne Gore.

Neću u ovom momentu više pričati o našim mukama, nego ću zablagodariti Bogu."

Svečani čin ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija počeo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru, koju je služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva.

Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog na majskom zasijedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nakon upokojenja mitropolita Amfilohija.

Ustoličenje mitropolita Joanikija jutros se liturgijski proslavlja u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Kako je objavljeno na sajtu MCP, sveštenici i vjerni narod proiznose jektenije, molitve za mitropolita u svim hramovima, pošto je Mitropolija ranije odlučila, želeći da maksimalno doprinese miru i stabilnosti Crne Gore, da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred manastira.

Nakon što su episkopi i sveštenstvo vraćeni sa barikada na putu za Cetinje, odlučeno je da Sveta arhijerejska služba bude služena u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Tagovi