Uživo

ZAVRŠENA CEREMONIJA USTOLIČENJA NA CETINJU, POVRIJEĐENO VIŠE GRAĐANA I POLICAJACA

Policija je jutros na Cetinju bacila suzavac na građane koji protestuju zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastitru.

Izvor: YouTube/Printscreen/Телевизија Храм

I danas je bilo napeto u Prijestonici.

Policija je jutros na Cetinju na više lokacija bacila suzavac na građane koji su protestovali zbog  ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastitru.

U Prijestonici su se od ranih jutarnjih sati čule  policijske sirene. Ustoličenje mitropolita SPC Joanikija obavljeno je danas, nešto nakon 8 sati u Cetinjskom manastiru.

12:06

OVAKO JE TRENUTNO ISPRED HRAMA

Izvor: MONDO/Kristina Stevović

Izvor: MONDO/Kristina Stevović

11:57

PATRIJARH PORFIRIJE I MITROPOLIT JOANIKIJE STIGLI U SABORNI HRAM HRISTOVOG VASKRSENJA

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i patrijarh Porfirije stigli su u Saborni hram u Podgorici, a okupljeni uzvikuju "Aksios".

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i patrijarha Porfirija, okupljeni narod, monaštvo i sveštenstvo dočekuje na platou ispred Hrama Hriostovog Vaskrsenja u Podgorici. Među prisutnima je premijer Krivokapić:

Nakon ceremonije ustoličenja, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su se uputili ka Podgorici. U pratnji jakih policijskih snaga krenuli su helikopterom ka Glavnom gradu.

11:26

PATRIJARH PORFIRIJE I MITROPOLIT JOANIKIJE KRENULI HELIKOPTEROM ZA PODGORICU: UKLONJENE BARIKADE

Nakon ceremonije ustoličenja, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su na putu ka Podgorici. U pratnji jakih policijskih snaga krenuli su helikopterom ka Glavnom gradu.

U neredima na Cetinju, kako je saopšteno iz Uprave policije CG, privedeno je 14 osoba, dvoje je uhapšeno, a povrijeđeno je sedam policajaca.

Magistrala još nije otvorena za saobraćaj, prolaze samo policijska vozila i novinarske ekipe. Bager uklanja prepreke sa puta,

11:16

KAŠĆELAN: ABAZOVIĆ I KRIVOKAPIĆ DA HITNO OBUSTAVE REPRESIVNE MJERE PREMA GRAĐANIMA KOJI MIRNO PROTESTUJU

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan zatražio je od premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da, kako je saopšteno, hitno obustave represivne mjere prema građanima koji mirno protestuju.

Izvor: twitter/printscreen

„Poštujte Ustav Crne Gore, građansko uređenje države i osnovna ljudska prava. Očuvanje ljudskih života nema cijenu“, poručio je Kašćelan.

Iz Prijestonice je saopšteno da je Kašćelan posjetio Opštu bolnicu „Danilo I“ gdje je povrijeđenima u toku demonstracija protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ukazana medicinska pomoć.

Trenutno je, prema navodima uprave bolnice, u toj zdravstvenoj ustanovi smještena jedna osoba, dok su tri nakon medicinske obrade upućene na dalje ili kućno liječenje.

11:01

Povrijeđeno sedam policajaca, privedeno 14 lica

Na Cetinju je nakon burnih nekoliko sati trenutno relativno mirna situacija. Prodavnice i pumpe su zatvorene, dok je bilans protesta 14 privedenih od kojih dvoje uhapšenih. Povrijeđeno je sedam policajaca.

10:56

URA DPS-u: NE BRANITE VI DRŽAVU, NEGO SVOJE MILIJARDE POKRADENE OD GRAĐANA

Vinovnici nereda na Cetinju su pojedinci, saopštili su iz Građanskog pokreta URA i naveli da očekuju da će ih nadležni procesuirati.

Iz URA-e su poručili Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da prestane da manipuliše iskrenim osjećanjima i emocijama građana na Cetinju i širom Crne Gore, gurajući ih u sukobe, nemire i kršenje zakona.

Izvor: URA

“Ne branite vi državu niti njene interese, nego svoje milijarde pokradene od građana, tone koakaina i cigareta, i to pokušajem rušenja ustavnog poretka”, naveli su iz URA-e na Tviter nalogu.

Iz te partije su kazali da su neodgovorna i neistinita zlonamjerna tumačenja i huškanja na nemire od DPS-a i njegovih koalicionih partnera, kao i konstatacije da je za nerede na Cetinju odgovoran potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

„Vinovnici nereda su pojedinci i očekujemo da će biti procesuirani od nadležnih“, rekli su iz URA-e.

Iz te partije su pozvali sve strane na hitno smirivanje situacije i zajednički doprinos ka očuvanju javnog reda i mira.

10:47

VATROGASNA JEDINICA I BAGER UKLANJAJU BARIKADE SA BELVEDERA

10:26

Oglasio se Aleksandar Vučić

"Najavljivane su tenzije i protesti, partijski organizovani skupovi... Cetinje je mjesto gdje je preko 90 odsto stanovništva orijentisano protiv SPC, izražena je mržnja prema narodima osim crnogorskog, ali ne bih rekao ni da je to stvarna mržnja, već indukovana od strane političara. Bilo je logično očekivati ovo. Dobro je što je Vlada promijenila odluku tokom noći i mediji u Srbiji nisu pogriješili ništa, bilo je tačno da nije trebalo da bude ustoličenja, to je bilo mišljenje i direkcije policije, a onda je negdje oko jedan sat konačno ta odluka promijenjena jer su patrijarh i mitropolit insistirali", rekao je on u gostovanju u Jutarnjem programu TV "Prva" nakon ustoličenja mitropolita Joanikija.

Izvor: PrvaTV/Screenshot

10:23

MARKOVIĆ: VLADA JE UVELA DRŽAVU U SUKOBE I UZROKOVALA NAJVEĆE POSRNUĆE CRNE GORE

"Vlada je jutros uvela Crnu Goru u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće države", kazao je bivši premijer Duško Marković.

On je na Tviter nalogu naveo da će rane, ožiljci, suze i povrijeđeno dostojanstvo ljudi biti „svakodnevna mora nalogodavcima ovog besčašća - predsjednika i potpredsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića“.

10:14

MITROPOLIT JOANIKIJE USTOLIČEN U CETINJSKOM MANASTIRU

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru.

Izvor: Kurir

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

"To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i poslije velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovdje da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja", rekao je Porfirije.

On je dodao da je "mir ovdje potrebniji nego išta".

"Vi ste ovdje da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove", poručio je Porfirije.

Obraćanje Joanikija

"Oprostite nam što ste od nekog doba od sinoć vidjeli ovdje dosta neprijatnosti i podjela, vi dobro znate Vaša svetosti i prosvećeni vladiko kruševački Davide, da su te podjele vještački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena.

Svetosti, vašim dolaskom, a i podjelivši sa nama vašu zabrinutost od sinoć, vi ste pokazali veliku ljubav ne samo prema meni, nego prema cijelom narodu Crne Gore.

Neću u ovom momentu više pričati o našim mukama, nego ću zablagodariti Bogu."

10:02

UP: DVA POLICAJCA ZADOBILA POVREDE, OSAM OSOBA PRIVEDENO

 "Prilikom intervencija policije na Cetinju, koje su još u toku, dva policajca su zadobila povrede. Osam osoba je privedeno, od kojih je jedna lišena slobode zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti. ", piše u Tviter objavi policije.

9:58

Odjeknuli pucnji!

Uprava policije potvrdila je da je ispaljeno nekoliko metaka na barikadi na Belvederu, prema prvim informacijama, nema ranjenih.

9:45

BAČENA VELIKA KOLIČINA SUZAVCA, GOTOVO NEMOGUĆE DISATI BEZ GAS MASKE

Na Cetinju je bačena velika količina suzavca, pa je gotovo nemoguće disati bez gas maske.

Pogledajte kakva je situacija na ulazu u grad:

9:34

VLADA SAD-a POZVALA NA HITNO SMIRIVANJE TENZIJA

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozvala je sve strane na hitno smirivanje situacije u Crnoj Gori.

Iz Vlade SAD-a kazali su da se vjerske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju poštovati.

Izvor: Twitter/@amuse

“Iako je bilo mnogo upiranja prstom u to ko je odgovoran, na kraju će pojedinci odgovarati za svoje postupke”, naveli su iz Vlade SAD-a, objavljeno je na Fejsbuk nalogu Američke ambasade u Podgorici.

Oni su pozvali građane da ne ispoljavaju bijes prema policiji, dok ona pokušava da očuva javni red, a policiju da koristi samo sredstva koja su neophoda za uspostavljanje mira.

“Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - apelujemo na vas da smirite trenutne tenzije”, istakli su iz Vlade SAD-a.

9:32

Vjernici se okupili ispred manastira

9:30 Na barikadi kod Belvedera više nema demonstranata
Izvor: MONDO

  POGLEDAJTE VIDEO:

9:24

USTOLIČENJE JOANIKIJA U TOKU

Izvor: YouTube/Printscreen/Телевизија Храм

9:18

KRIVOKAPIĆ: POKUŠAJ TERORISTIČKIH AKCIJA, JASNO DA SU NALOGODAVCI NAJVIŠE RUKOVODSTVO DPS-a

9:17

KORODON POLICIJE U BLIZINI BELVEDERA

9:11

Oglasio se Porfirije!

U toku je služba ustoličenja mitropolita Joanikija, a na svom zvaničnom Instagram profilu, patrijarh Porfirije objavio je snimka njihovog slijetanja helikopterom na Cetinje.

"U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu", napisao je patrijarh.

9:10

POVRIJEĐENO VIŠE GRAĐANA I POLICAJACA

Iz Uprave policije potvrđeno je da na Cetinju ima više povrijeđenih demonstranata i službenika policije.

Policija u centru ispaljuje suzavce.

Jake policijske snage kod Belvedera

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

9:03

KRIVOKAPIĆ NALOŽIO: PRIVEDEN VESELIN VELJOVIĆ

Premijer Zdravko Krivokapić je na Tviteru objavio da je naložio da se savjetniku Predsjednika Crne Gore i bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću stave lisice na ruke.

8:55

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJU JOANIKIJA I PORFIRIJA PRILIKOM DOLASKA U MANASTIR

Izvor: RTCG/Printscreen

8:52

POČELO USTOLIČENJE

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ušli su u Cetinjski manastir i započeli ustoličenje.

8:50

JOANIKIJE I PORFIRIJE STIGLI HELIKOPTEROM NA CETINJE: UŠLI U CETINJSKI MANASTIR

8:44

ZAPALJENA BARIKADA NA BELVEDERU

Izvor: MONDO

 Pogledajte video:

8:28

PRIJESTONICA CETINJE POTVRDILA: POLICIJA ISPALILA SUZAVAC NA GRAĐANE I POSLANIKE

Iz Prijestonice Cetinje je saopšteno da je "policija ispalila suzavac na građane i poslanike koji su bili ispred zgrade cetinjske Opštine".

"U zgradi Prijestonice, osim službi lokalne uprave, nalaze se prostorije Osnovnog i Prekršajnog suda i Osnovnog državnog tužilaštva", navodi se u saopštenju.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt
8:24

Povrijeđeno više ljudi

Kako prenose mediji, najmanje četiri osobe povrijeđene su jutros kada je grupa demonstranata, koja se protivi ustoličenju, više puta napala policiju na Cetinju.

8:19

SVEŠTENSTVO SE UPUTILO KA CETINJU, ALI IPAK VRAĆENO U PODGORICU

Prema posljednjim informacijama i oko Cetinjskog manastira se grupišu pojačane policijske snage. Sveštenstvo SPC nije stiglo na Cetinje. Krenuli su prema Cetinju ali su se vratili prema Podgorici.

8:03

KORDON POLICIJE NA IZLAZU IZ PODGORICE

8:02

Došli Katnić i Vujanović

Na Cetinju je viđen i specijalni tužilac Milivoje Кatnić. Snimljen je sa gas maskom u ruci jer je prethodno policija bacila više suzavaca. Osim Кatnića na Cetinju je i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. On je pozdravio građane koji su napravili blokadu na Belvederu, prenose Vijesti.

7:52

Krenuli Porfirije i Joanikije!

Patrijarh Porfirije, mitropolit Joanikije i 49 vladika Srpske pravoslavne crkve krenuli su jutros ka Cetinju, na ustoličenje crnogorskog - primorskog mitropolita, prenosi  "Dan".

Izvor: Youtube/PrintScreen

7:51

POVRIJEĐEN RANKO KRIVOKAPIĆ

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić lakše je povrijeđen jutros na Cetinju, saopštio je na Tviteru generalni sekretar te partije Ivan Vujović. Napisao je da je na Krivokapića je bačena šok bomba dok je, navodi, mirno stajao pred Dvorom Kralja Nikole.

7:48

POLICIJA DALA ROK: DEMOSTRANTI NA BARIKADAMA DA SE RAZIĐU

Demonstrantima na barikadama kod Cetinja, policija je poručila da im je skup neprijavljen i dala im je rok od dva minuta da se raziđu.

Demonstranti su, kako prenose mediji, odgovorili uvredama i psovkama.

7:23

KABINET PREMIJERA: BAČEN MOLOTOVLJEV KOKTEL, NIKOLIĆ DEMANTOVAO

Iako je iz kabineta premijera saopšteno da su građani bacili Molotovljev koktel novinari koji su na licu mjesta, kako se nezvanično saznaje, kažu da to nijesu vidjeli. Da nije bačen Molorovljev koktel na policiju tvrdi i portparol DPS-a Miloš Nikolić.

7:19

JOŠ JEDAN OBRAČUN POLICIJE I GRAĐANA, BAČEN SUZAVAC

Došlo je do još jednog obračuna kod Gradskog trga.

Policija je ponovo upotrebljavala suzavce, nakon što je poletjelo par kamenica ka njima.

7:14

ULAZ U GRAD BLOKIRAN

Ka Cetinju se uputilo više policijskih kola, dvoje vatrigasnih vozila i bager.

7:14

CETINJANI PROVELI NOĆ NA BARIKADAMA

Građani Cetinja koji su cijelu noć bili na bariladama ne odustaju i poručuju da Joanikije ne može biti ustoličen u Cetinjskom manastiru i da njemu, kao u srpskom patrijarhu Porfiriju i njihovoj pratnji neće biti dozvoljen dolazak na Cetinje.Pogledajte video:

Pogledajte kako je protekla noć na Cetinju:

7:12

POLICIJA BACILA SUZAVAC RANO JUTROS

Policije je bacila suzavac na građane u centru Cetinja i kod muzeja Kralja Nikole.