Društvo

NEMA ODLAGANJA NITI POMJERANJA! Oglasila se SPC i potvrdila: Ustoličenje mitropolita se obavlja na Cetinju

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Srpska pravoslavna crkva je objavila u programu TV Hrama da se ustoličenje mitropolita uvijek obavlja u sjedištu njegove mitropolije.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Nema odlaganja niti pomjeranja mjesta ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ono će se obaviti sjutra u devet časova u cetinjskom manastiru, potvrđeno je portalu Dana u Mitropoliji.

Za učesnike ovog svečanog događaja obezbijeđen je organizovan prevoz, a u saradnji sa crnogorskim vlastima biće im omogućeno da dođu do manastira.

"Nema nekog posebnog čina. Patrijarh Porfirije će nakon svečane liturgije uvesti mitropolita Joanikija u tron Svetog Petra Cetinjskog. Na kraju će pročitati odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve", saopšteno je iz crkve.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biće održano sjutra u Cetinjskom manastiru, a ovaj događaj privukao je pažnju čitavog regiona.

Od ranih prepodnevnih časova na Cetinju je počelo okupljanje građana koji se protive tome da ustoličenje bude u Cetinjskom manastiru.

U popodnevnim časova, na Cetinju su krenuli sukobi građana i policije, a potom je došlo i do blokade magistralnog puta koji vodi od Podgorice ka Cetinju.