Društvo

SVEČANOST POVODOM USTOLIČENJA JOANIKIJA: GRAĐANI DOČEKALI PATRIJARHA PORFIRIJA ISPRED HRAMA (VIDEO)

Autor Jovana Raičević

Građani iz svih krajeva Crne Gore okupili su se ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Pogledajte video:

Porfirije je naglasioo da bi najradije sve ljude iz Crne Gore zaključao u svoje srce i zajedno se popeo sa njima do manastira Ostroga, gdje bi dobili putokaz kako dalje.

Kazao je da crkva ne postoji da bi rješavala ekonomske, političke i druge probleme, već da bi u njoj našli tajnu krsta i vaskrsenja Hristovog.

Porfirije je istakao da je mitropolit Joanikije dostojan toga položaja i da taj blagoslov i radost dijele sa braćom rimokatoličke i muslimanske vjeroispovesti.

"Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obje ruke.Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj".

On je dodaoo da u crkvi ima mjesta za sve, bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost.

Joanikije je, u obraćanju nakon bogosluženja, istakao da mu je drago što su uz Porfirija, u Podgorici stigli i predstavnici svih pravoslavnih crkvi, što, kako je istakao, daje dodatnu snagu.

Joanikije, koji je dočekan aplauzom i uz povuke "Ne damo svetinje", pozdravio je patrijarha Porfirija, predstavnike brojnih pravoslavnih crkvi, a pri pomenu premijera Vlade Zdravka Krivokapića, čuli su se uzvici negodovanja. Pojedini okupljeni su zviždali i ministrima iz Vlade Crne Gore i Srbije.

Dio grada preko Morače uoči svečanosti praktično je blokiran zbog kolone vozila koje su pristizale ispred Hrama.

  Na skupu ispred hrama su i premijer Zdravko Krivokapić, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Mladen Bojanić, Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović...

Pogledajte video:

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

  Podsjećamo, ranije danas je patrijarh srpski porfirije stigao u Podgoricu, a njegov svečani doček će biti upriličen večeras u 18 časova u Sabornom hramu, gdje će biti služena svečana doksologija i večernja služba.

Pogledajte kako je bilo ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja: