Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE VEĆ POLA GODINE NE OSIGURAVA ZAPOSLENE OD POVREDA NA RADU

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta od 31. marta zaposlene u prosvjeti ne osigurava od povreda na radu iako je Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu propisano daje to obaveza poslodavca, piše Pobjeda.

Izvor: Ministarstvo prosvjete Crne Gore ‏

Na to je ukazala potpredsjednica nevladinog udruženja Prosvjetne zajednice Crne Gore Olivera Leković, navodeći da su njihove kolege u ovom periodu imale povrede, oboljenja i smrtne slučajeve, a koje zbog ovog problema nijesu mogli da ostvare svoja prava po pitanju osiguranja, navodi Pobjeda.

U Zakonu o radu u dijelu gdje se uređuju kaznene odredbe propisano je da se novčanom kaznom od 500 do 15.000 eura kažnjavaju pravna lica ako ne osiguraju zaposlene od povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

Leković je kazala za Pobjedu da su inspekciji poslali prijavu u nadi da će Uprava za inspekcijske poslove preduzeti odgovarajuće zakonske mjere.

Ona negoduje što skoro pola godine u Crnoj Gori nije osiguran nijedan zaposleni u Ministarstvu, a to je više od 13.000 nastavnika i još nekoliko hiljada zaposlenih kao pomoćno osoblje.

“Ono što posebno zabrinjava jeste to da Sindikat prosvjete Crne Gore ne vidi u tome problem iako su im mnogi zaposleni tražili Zaštitu i ukazivali na pomenuta kršenja zakona”, rekla je Leković za Pobedu.

Iz resora Vesne Bratić kazali su prije nekoliko dana da usljed kašnjenja usvajanja budžeta nijesu bili u mogućnosti da sprovedu postupak javne nabavke za koju je nadležna Uprava za katastar i državnu imovinu.

“Ovaj problem, radi podsjećanja javnosti, iznio je i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić. Ministarstvo je proslijedilo Upravi plan kojim je obuhvaćeno osiguranje prosvjetnih radnika u iznosu od 239,192 eura. Očekujemo da će se problem osiguranja riješiti u što kraćem roku”,rekli su iz Ministarstva za Pobjedu.

S druge strane, iz Unika osiguranja kazali su kratko za Pobjedu da je ranije Uprava za imovinu ugovorila sa njima polisu za kolektivno kombinovano osiguranje radnika od posljedica nesrećnog slučaja. Prema ovoj polisi, bili su osigurani zaposleni u Ministarstvu prosvjete i u obrazovno-vaspitnim ustanovama prema kadrovskoj evidenciji. Polisa je istekla 31. marta, zaključuje Pobjeda.