Društvo

BORBA SA KORONOM NA PRIMORJU SE NASTAVLJA!

Autori mondo.me Dom zdravlja Kotor

Oko 25.000 građana primorja od februara testirano je na covid19 u novoj PCR labaratoriji u Kotoru.

PCR laboratorija DZ Kotor
Izvor: Dom zdravlja Kotor

Nova PCR laboratorija u kotorskom Domu zdravlja, koju je u februaru ove godine ruski preduzetnik Oleg Deripaska donirao preko svoje fondacije "Volnoe delo", pruža veliku pomoć zdravstvenim radnicima Crne Gore u borbi protiv korona virusa. O tome govori podatak da su od početka rada laboratorije, koja prije toga nije postojala u ovom dijelu države, do danas urađeni testovi na Covid19 za blizu 25.000 stanovnika primorskih opština i turista. Od tog broja nešto je veći procenat gostiju iz inostranstva koji su koristili usluge PCR laboratorije u Kotoru, što je važna podrška crnogorskoj ekonomiji i turizmu u vrijeme pandemije.

Iz Doma zdravlja u Kotoru stižu dodatni podaci koji govore da je uslijed pojave novog talasa virusa u proteklih sedam dana broj testova koji stižu na analizu znatno pojačan u odnosu na prethodne mjesece, i na dnevnom nivou u prosjeku sada se stiže do 400 uzoraka. To je, doduše, još znatno ispod maksimuma laboratorije, koja u 24 časa može da analizira čak 550 testova.

„Dom zdravlja Kotor, pored Instituta za javno zdravlje Crne Gore, za sada jedini raspolaže PCR laboratorijom, koja je ujedno i jedna od najsavremenijih i najkvalitetnijih laboratorija u Crnoj Gori. Zahvaljujući donaciji svakodnevno možemo da analiziramo više stotina testova na koronavirus, građani dobijaju rezultate istog dana, a zdravstveni sistem i Institut za javno zdravlje Crne Gore značajno su se rasteretili. Da bismo bili u stanju da to izvedemo, tim Doma zdravlja Kotor je završio sve obuke, imali smo pomoć stručnjaka iz Rusije, molekularnih biologa iz Beograda i Instituta za javno zdravlje Crne Gore", rekli su iz Doma zdravlja.

Nova PCR laboratorija, slična onoj u Kotoru, uskoro će biti otvorena i u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici. Riječ je o novoj donaciji Olega Deripaske, koji na taj način pomaže narodu i medicinskim radnicima u borbi protiv virusa Covid19.

PCR laboratorije zdravstvenom sistemu pomažu u brzoj detekciji koronavirusa na izuzetno pouzdan način, i time doprinose uspješnijem liječenju pacijenata.