Društvo

OPET NEĆEMO MOĆI U EU? ZEMLJE ALIJANSE UVODE OGRANIČENJA ZA VIŠE ZEMALJA MEĐU KOJIMA JE I CRNA GORA

Autor Gordana Bojanić Izvor Rojters

Evropska unija pokrenula je postupak vraćanja ograničenja prilikom putovanja u zemlje članice, poput karantina i testiranja za nevakcinisane građane Sjedinjenih Američkih Država i pet drugih zemalja, među kojima je Crna Gora.

Izvor: Vlada Crne Gore

Neimenovane diplomate EU za agenciju Rojters su kazale da su zemlje EU pokrenule proceduru za uklanjanje Sjedinjenih Država sa liste zemalja čiji građani mogu putovati u 27-člani blok bez dodatnih ograničenja.

Na neobavezujućoj listi trenutno se nalaze 23 zemlje, uključujući Japan, Katar i Ukrajinu. Neke od 27 zemalja EU već imaju ograničenja za američke putnike.

Jedan diplomata je rekao da će sa liste sigurnih putovanja biti uklonjeni Crna Gora, Kosovo, Izrael, Liban i Sjeverna Makedonija.

"Odluka o novim ograničenjima putovanja za strance u EU trebalo bi da bude donešena na u ponedjeljak ako se nijedna zemlja EU ne usprotivi", naveli su izvori agencije Rojters, kao i još dva zvaničnika EU.

Lista je sastavljena na osnovu situacije u vezi sa COVID-19 u svakoj zemlji, kao i na osnovu reciprociteta.

Uprkos pozivima EU, Sjedinjene Države ne dozvoljavaju evropskim građanima da je slobodno posjećuju, a blok je podijeljen između onih koji se zalažu za jednak tretman i onih koji se više oslanjaju na turizam i nerado ograničavaju putnike u SAD.