Društvo

GRAĐANI I FIRME ZA ODVOZ SMEĆA DUGUJU 4,4 MILIONA

Autor Aleksandra Milić Izvor Pobjeda

Na dan 15. avgust, dug pravnih lica za izvršene usluge sakupljanja i transporta komunalnog otpada iznosi 1.834.063 eura, dok po istom osnovu dug građana iznosi 2.649.751 euro - kazala je pi-ar Čistoće Senada Mulešković.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

OTPIS

Iz Čistoće naglašavaju da se rijetko dešava otpis zbog zastarjelosti duga.

- Čistoća redovno podnosi prijedloge za izvršenje protiv svih korisnika usluga koji ne izmiruju svoje obaveze ili to čine neredovno, kako bi zaštitila svojih potraživanja i spriječila zastare. Iz tog razloga, otpis potraživanja zbog zastare kod fizičkih lica, može se desiti jedino u slučajevima smrti korisnika usluga - ističe Mulešković.

Kod pravnih lica, dodaje Mulešković, nema zastare potraživanja zbog prethodno preduzetih mjera.

- Otpis se vrši jedino u slučajevima stečaja i likvidacije privrednih subjekata, nakon što su prethodno preduzete sve zakonom predviđene radnje za naplatu potraživanja - kazala je pi-ar Čistoće.

Prosječan račun za izvršene usluge sakupljanja i transporta komunalnog otpada za fizička lica iznosi 3,07 eura na mjesečnom nivou, a toliko iznosi i obaveza na ime deponovanja komunalnog otpada.

- Osnov za obračun je površina stambenog prostora odnosno iznos računa zavisi od površine objekta. Najveći račun kod fizičkih lica iznosi 28,89 eura po osnovu sakupljanja i transporta i isto toliko po osnovu deponovanja komunalnog otpada – kazala je Mulešković.


GRAĐANI

Miloš Krezović kaže kako na kraju godine plati račune koji nijesu preveliki.

- Račun za Čistoću je nekoliko eura, pa onda platim na kraju godine oko 40 eura. Tako sam plaćao i vodu, ali sad je skuplja, tako da moram mijenjati strategiju... Uglavnom, na kraju godine nemam dugovanja - kazao je Krezović.

Andrija Marković kaže kako ima duga za svaki račun.

- Ja sam penzioner, nemam novca za sve i imam nagomilanih računa. Negdje ranije nijesam plaćao račun dvije godine i morali su da mi ga otpišu i Čistoća i Vodovod. Tako je po zakonu - kazao je Marković.

Dragica Šestović uredno plaća sve račune.

- Čim dođu računi, odmah platim. Tako sam naučila i kad sam živjela sa manje novca - prvo račune, pa koliko preostane – kazala je Šestović.