Društvo

UDRUŽENJE NASTAVNIKA DRUŠTVENE GRUPE PREDMETA PREDLOŽILA KAKO DA SE ORGANIZUJE NASTAVA

Autor Aleksandra Milić Izvor CdM

Predlažu da čas traje 30 minuta, da nastavu pohađaju svi učenici jednog odjeljenja, da prve časove nove školske godine treba prilagoditi opštoj situaciji...

Škola, učenje
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/artisteer

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore smatra da su instrukcije i preporuke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, po sugestijama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, da nova školska godine počne punim kapacitetom neizvodljive u ovom trenutku. I pored toga što su kako kažu, svi ponešeni željom da se što prije vrate učionici i da se nastavu izvodi u školama postavlja se pitanje da li se na ovakav način, u ovom momentu, sa ovolikim brojem zaraženih, može to primijeniti.

“Udruženje smatra da treba uzeti u obzir mnoge okolnosti koje idu u prilog činjenici da se nastava sa dužinom časa od 45 minuta, sa punim odjeljenjem, u zatvorenim, malim i zagušljivim učionicama, na temperaturi od 35 stepeni, ne može i ne smije izvoditi. Ako se tome doda činjenica da u većini ustanova nema uređaja za rashlađivanje, uz obavezno nošenje maske, onda se zaista pitamo da li su ovakve mjere, instrukcije i preporuke, u ovom momentu, zaista prihvatljive, humane, pa i zakonite”, ističu u Udruženju nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore.

Zbog toga predlažu da čas traje 30 minuta, da nastavu pohađaju svi učenici jednog odjeljenja, da prve časove nove školske godine treba prilagoditi opštoj situaciji, potrebama učenika, čuvanju njihovog zdravlja i postepenog uvođenja u nastavne sadržaje.

Takođe, potrebno je uključiti sve subjekte vaspitno-obrazovnog sistema, kako one u ustanovama, tako i van njih, kako bi se sačuvalo zdravlje naših učenika i preduzeti sve da učenici, u punom broju, budu sa svojim nastavnicima i to van zatvorenog prostora.

Udruženje predlaže i da se tokom septembra sprovede sistem „učionica otvorenog tipa“, odnosno „nastava pod vedrim nebom“.

“Nastavnicima treba dati slobudu u odstupanju od nastavnog plana i programa za taj mjesec. Nastavu, koliko je moguće, održavati u krugu škole ili, sa svojim nastavnicima, obilaziti značajna mjesta i institucije, a neposredno su vezane za obrazovni ili predmetni program. Ovo sve iz razloga i potrebe da se djeci, u periodu ogromne epidemije, sačuva njihovo zdravlje, prije svega njihova psihička stabilnost Mi, nastavnici, trudićemo se sve da učinimo da se djeca vrate svojim radnim navikama i obavezama što u ovom momentu, nakon zdravlja, mora biti interes svih nas, rukovodećeg kadra, nastavnika, roditelja i ostalih subjekata vaspitno-obrazovnog sisteama”, zaključuju u Udruženju nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore.