IJZ

ZVANIČNO: DELTA SOJ STIGAO U CRNU GORU!

Autor Jovana Raičević

U Crnoj Gori potvrđeno je prisustvo delta soja, saopšteno je iz Insituta za javno zdravlje.

Izvor: Shutterstock

“Nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta “Robert Koh” iz Berlina, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZCG za sprovođenje sekvenciranja genoma, preliminarno je utvrđeno postojanje delta soja koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC – Europenan Centre for Diseases Prevention and Control) kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru „Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena.

“Očekivali smo detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva. Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi”, pojašnjavaju iz IJZ.

Delta soj se prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90 odsto oboljelih bilo zaraženo ovim sojem.

“Kada je riječ o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Republici Hrvatskoj 28. juna, zatim u Republici Sjevernoj Makedoniji, potom u Republici Kosovo 29. juna i nakon toga u Bosni i Hercegovini i u Republici Srbiji 1. jula. 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa, jeste u tome što se delta soj mnogo lakse prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi.

“Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba. Ono što je takođe važno naglasiti, jeste, da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve. Zato, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge”, zaključuju iz IJZ.

Tagovi