Društvo

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: Porast broja novozaraženih najniži u regionu, čeka se potvrda Delta soja

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Porast broja novozaraženih u Crnoj Gori najniži je u regionu, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, dodajući da se čekaju dokazi Instituta za javno zdravlje o postojanju Delta soja koronavirusa.

Izvor: MONDO

Ona je, tokom zvanične posjete barskoj Bolnici gdje će od danas sa COVID pacijentima raditi specijalisti Kliničkog centra (KCCG), kazala da zdravstveni sistem Crne Gore daje više od 100 odsto kapaciteta prilikom zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa.

U Crnoj Gori se trenutno od koronavirusa u bolnicama liječe 152 pacijenta, pa je Borovinić Bojović još jednom naglasila značaj vakcinacije.

“Oko 80 odsto pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju nijesu vakcinisani, tako da koristim ovu priliku da još jednom apelujem na građane i građanke da se vakcinišu što prije”, istakla je Borovinić Bojović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je rekla da su trenutno, za bolničko liječenje COVID pacijenata, na raspolaganju 332 postelje koje mogu da budu značajno proširene, i preko nekadašnjih 700, koliko ih je bilo u prethodnom talasu koronavirusa.

“Ta brojka sada može biti značajno veća, imajući u vidu da su u međuvremenu obezbijeđene kiseonične stanice u Opštoj bolnici (OB) Nikšić, OB Kotor, OB Pljevlja i upravo ovih dana završavamo i OB Bar”, rekla je Borovinić Bojović.

Porast broja novozaraženih u Crnoj Gori na sedmičnom nivou iznosi 52 odsto, što kako je kazala, trenutno predstavlja najnižu stopu u regionu.

Borovinić Bojović je objasnila da se taj opseg kreće od +36 odsto u Australiji do +240 na Novom Zelandu, što, kako smatra, jasno govori da je Delta soj postao dominantan na cijeloj zemaljskoj kugli.

“Svakako, imajući u vidu stopu transmisije u Crnoj Gori upravo očekujemo dokaze IJZ, nakon posjete Robert Koh instituta iz Berlina i sekvenciranja u IJZ”, saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je upozorila da aktuelna epidemiološka situacija zahtijeva oprez, dodajući da Ministarstvo pomno prati epidemiološku situaciju.

“Zdravstveni sistem Crne Gore daje više od 100 odsto svojih kapaciteta i nastavlja jednakim tempom da zbrinjava sve COVID pacijente koji se nalaze kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i na sekundom i tercijarnom nivou”, kazala je Borovinić Bojović.