Društvo

NA VERUŠI ODRŽANE EDUKATIVNE RADIONICE ZA DJECU

Autor Jovana Raičević

Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada i Kuća zdravlja u saradnji sa JU “Kakaricka gora” organizovali su edukativne radionice na teme “Prevencije bolesti zavisnosti” i “Uloga djece u prevenciji vršnjačkog nasilja” za preko 700 djece.

Izvor: PG biro

Zloupotreba droga posebno je karakteristična za moderno društvo. Naglo raste broj konzumenata droga, naročito među mladima, među srednjoškolcima, pa i starijim osnovcima, saopšteno je iz Glavnog grada.

Predavači su osim informacija o vrstama i uticaju droga na zdravlje, sa djecom radili na podizanju svijesti o različitim vrstama pritisaka da se koristi droga, učenju tehnika otpora na sredstva zavisnosti, razvijanju vještina primanja i pružanja pomoći, kao i značaju odgovornosti i odlučivanja u tim situacijama.

Možda ce vas zanimati

Smatrajući da se i problemom vršnjačkog nasilja treba baviti cjelokupno društvo, kako institucije, porodica, tako i druge društvene grupe koje mogu dati značajan doprinos borbi protiv nasilja, te da se nasilju među vršnjacima mora dati odgovarajuća pažnja i tretman.

U okviru radionice “Uloga djece u prevenciji vršnjačkog nasilja“, djeca su upoznata sa osnovnim terminima, karakteristikama i oblicima ponašanja kada je u pitanju vršnjačko nasilje, date su im preporuke kako i na koji način da reaguju i ponašaju se u situacijama gdje je prisutno vršnjačko nasilje, kao i kome mogu da se obrate u tim situacijama. Osim što su na radionicama izrazili svoja mišljenja o negativnim posljedicama vršnjačkog nasilja, djeca su govorila i o osjećanjima u odnosu na svoje vršnjake i njihovom položaju u društvu.

"Definišući prevenciju narkomanije i nasilja među vršnjacima u široke okvire promocije i očuvanja zdravlja mladih i oslanjajući se na brojne istraživačke studije, smatrali smo da su ovakve vrste radionica od izuzetnog značaja za mlade, prije nego što se određeni oblici ponašanja uspostave, a kako rizično ponašanje ne postoji kao izolovano, pojedinačno, već postoji povezanost između više oblika, programe za zdrave stilove života mladih treba započeti još u predškolskom uzrastu i nastaviti kroz dalje školovanje mladih " saopštila je Hrisitina Laban ispred Sekretarijata za socijalno staranje.

Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada i Kuća zdravlja nastaviće da se i u narednom periodu bave aktivnim djelovanjem u lokalnoj zajednici, a sve sa ciljem prevencije rizičnog ponašanja kod djece i mladih, zaključuju iz Glavnog grada