Društvo

POŽAR U NP DURMITOR SE ŠIRI KA KANJONU TARE

Autor Gordana Bojanić

Požar u Nacionalnom parku (NP) Durmitor, koji je u srijedu zahvatio to područje, širi se ka kanjonu rijeke Tare, saopštili su iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) navodeći da situacija zavisi od vjetra koji mijenja pravac.

Izvor: Nacionalni Parkovi Crne Gore

Iz NPCG su kazali da je angažovan i helikopter Vojske, koji iz vazduha gasi opožarene lokacije, kao i da nadzornici Službe zaštite NP Durmitor i pljevaljska vatrogasna služba već danima čine sve da vatrena stihija ne zahvati šire područje.

“Zbog nepristupačnosti terena i jakog vjetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji”, kaže se u saopštenju.

Nacionalni parkovi su u stalnoj komunikaciji sa Dektoratom za vanredne situacije, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom, čije su raspoložive snage u četvrtak bile angažovane na Durmitoru.

“Ono što takođe zabrinjava je pojava požara sa jugozapadne strane Međeda o čemu je odmah obavještena opštinska vatrogasna služba Žabljaka. Angažovan je helikopter kako bi se prevezli vatrogasci na lice mjesta”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da gori suva planinska trava busika i da je veoma opasno gasiti požar sa zemlje, zbog strmih planinskih strana i nagiba.

“Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut. Zbog strmog terena ne može se intervenisati sa zemlje i neophodna je asistencija gašenja požara iz vazduha”, kaže se u saopštenju.

Iz NPCG su apelovali na korisnike prostora svih pet zaštićenih područja da se sa maksimalnom odgovornošću odnose prema vrijednostima tih lokaliteta, kako bi posljedice vatrene stihije bile što manje.

Tagovi