Društvo

U samoizolaciji bilo preko 200 turista i njihovih kontakata

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Zdravstveno sanitarna inspekcija tokom juna i jula donijela je preko dvije hiljade rješenja o samoizolaciji, od kojih se više od 200 odnosilo na kovid pozitivne turiste i njihove kontakte.

Izvor: MONDO

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UiP) Vijestima su rekli da su od početka juna do 24. jula donijeli ukupno 2.115 rješenja o smještaju u samoizolaciju, od kojih 148 na graničnim prelazima.

”Donijeto je 149 rješenja o samoizolaciji za turiste pozitivne na koronavirus i 74 za njihove kontakte, a za crnogorske državljane 1.892 rješenja”, naveli su iz UIP.

Iz Uprave su kazali da su u 460 slučajeva kontrolisali poštovanje rješenja o samoizolaciji, ali nijesu utvrdili nepravilnosti.

”Sanitarni inspektori su stalno prisutni na aerodromima i u lukama, gdje se vrši zdravstveni nadzor nad putnicima i provjeravaju dokazi u skladu s naredbama Ministarstva zdravlja kojima je propisan ulazak putnika u Crnu Goru”, rekli su iz UiP.

Oni su pojasnili da u opštinama, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i nadležnim epidemiološkim službama, prate osobe pozitivne na koronavirus i njihove kontakte, odnosno kontaktiraju s njima putem telefona i uručuju rješenja o stavljanju u samoizolaciju s predstavnicima Uprave policije ili samostalno.

”Ukoliko se radi o osobama koje su turisti, kontaktira se s odgovornim licima u turističkim smještajnim objektima i primjenjuje se Vodič kroz sigurnosno-zdravstvene protokole za Covid-19 za smještajne objekte”, kazali su iz UIP.