Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE TRAŽI OD v.d. DIREKTORA DA SVOJE POMOĆNIKE IZABERU U ROKU OD SEDAM DANA

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić uputila je novi dopis školama, ovoga puta tražeći od novoizabranih v.d. direktora da raspišu konkurse za izbor njihovih pomoćnika, pišu Dnevne novine.

Izvor: Ministarstvo prosvjete Crne Gore ‏

U dopisu, u koji su Dnevne novine imale uvid, piše da je nove pomoćnike direktora neophodno izabrati u roku od 60 dana od stupanja na snagu izmjena Zakona o obrazovanju i vaspitanju, odnosno do 12. avgusta.

Predsjednica Udruženja društvene grupe predmeta Stanka Vukčević je kazala da je zahtjev prosvjetnog resora nemoguće ispuniti jer, kako navodi, po zakonu pomoćnike ne biraju vršioci dužnosti, nego direktori.

 Ona smatra da je navedeni rok nemoguće ispoštovati.

“Postavlja se pitanje da li je, i da je sve kako treba, izvodljivo za nedjelju dana izabrati pomoćnike direktora. Treba raspisati konkurs koji traje 15 dana, dati pravo žalbe na odluku direktora", rekla je Vukčević.

Ona je, kada je u pitanju primjena Zakona, upozorila i na izbor pomoćnika direktora.

"U Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju navodi se da pomoćnika direktora ustanove bira i razrješava direktor. To je pravo i obaveza direktora, a ne v.d. direktora”, napominje Vukčević.