Društvo

LOKALIZOVAN POŽAR NA GORICI, OGLASILI SE IZ GLAVNOG GRADA: NAVODI MUP-a NISU TAČNI, OČEKUJEMO POMOĆ DRŽAVE

Autor Gordana Bojanić

Službe zaštite i spašavanja Podgorice i ostale gradske službe i preduzeća lokalizovale su požar na brdu Gorica, koji se danas ponovo aktivirao.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz Glavnog grada poručuju da navodi Ministarstva unutrašnjih poslova, da gradske službe nijesu uklonile velike količine gorivog materijala sa područja brda, nijesu istiniti i apeluju da se u funkciju stavi i drugi specijalni avion MUP-a za gašenje požara.

"Gradsko preduzeće Zelenilo se savjesno ophodi prema svim javnim zelenim površinama u gradu, a svjesni značaja park-šume Gorica, posebna pažnja bila je usmjerena na njenu protivpožarnu zaštitu. U tom smislu realizovan je veliki broj akcija uklanjanja suvih i oborenih stabala, pa je od januara 2021. godine iz ove park šume uklonjenjo 155 ovakvih stabla, te odveženo 40 kamionskih tura biljnog otpada. Osim toga, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, nakon akcija čišćenja, izvršen je odvoz još 17 kamionskih tura biljnog otpada", navode iz Glavnog grada.

Kada je riječ o košenju, navode da je ono realizovano na 50.000m² uz staze, oko platoa i oko Spomenika palim borcima.

"Što se tiče manipulisanja činjenicama u vezi sa ispravnošću hidranata na brdu, vrlo je lako demantovati te iskaze time što su pripadnici Službe zaštite i spašavanja cistijerne vodom punili upravo na donjim kotama brda. Međutim, zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak, ovaj rizik nijesmo htjeli preuzeti, pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cistijerni Zelenila, Čistoće i Vodovoda", piše u saopštenju.

Glavni grad, kako su naveli, još jednom iskazuje poštovanje prema kolegama iz Službe zaštite i spašavanja koji već trideseti sat neumorno rade na očuvanju Gorice.

"Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da za ove namjene stavi u funkciju i drugi specijalni avion za gašenje požara koji imaju u svojoj floti, kao i na Ministarstvo odbrane da ponovo stavi na raspolaganje helikoptere", zaključuje se.