Društvo

MISTERIOZNI NEKROPOLI U TUZIMA! (VIDEO)

Autori Nikoleta Vukčević Teodora Orlandić

Nedaleko od Podgorice, nadomak Tuzi, u selu Vuksanlekaj, počivaju ovi izuzetno neobični i još uvijek nepoznati spomenici koji i dan danas predstavljaju enigmu mnogim arheolozima i antropolozima iz Crne Gore i Albanije.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

U selu Vuksanlekaj nadomak puta Tuzi, pri graničnom prelazu sa Albanijom, Božaj, nalazi se mjesno groblje na kojem je veliki broj nadgrobnih spomenika koji datiraju iz srednjevjekovnog perioda, a neki čak i iz kasnijeg doba. Na njima se nalaze predhrišćanski i hrišćanski motivi, kao nepobitno svjedočanstvo trajanja drevnog stanovništva. Među simbolima izdvajaju se sunce, mjesec, zvijezde, spirale, rogovi, cvjetni i životinjski motivi, različite vrste krstova, oružje… Posebno su interesantne figure osoba koje su sahranjene - od lokalnih junaka do majke sa djecom.

Na ovom mjestu su otkriveni i tragovi i relikti iz neolitskog doba. Tu se nalaze neistražene pećine i neiskopani tumuli koji intrigiraju. Ipak, na toj ravnici koja emituje moćnu energiju dominiraju stele koje originalnom simbolikom do 21. vijeka donose zgusnute slojeve drevnih zakona mitskih naroda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nekropoli u Tuzima
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Jovana Raičević