Društvo

NIŠTA OD POTPISIVANJA TEMELJNOG UGOVORA SA SPC?

Autor Jovana Radunović Izvor Pobjeda

“Za Srpsku pravoslavnu crkvu je svaka verzija, osim one koja je ranije usaglašena, temeljnog ugovora neprihvatljiva i oni se neće oglašavati povodom pokušaja premijera Zdravka Krivokapića da na mala vrata progura nešto što sa crkvom nije usaglašeno”

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić, Kurir/Saša Đorđević

SPC se, kako je potvrđeno ovom portalu, neće zvanično oglašavati povodom Krivokapićeve verzije temeljnog ugovora jer bi to, kako su saopštili, bilo krajnje neozbiljno, prenosi Pobjeda.

Za SPC, kako kažu, postoji samo jedan temeljni ugovor koji je usaglašen sa Vladom Crne Gore prije nekoliko mjeseci.

“Nikakve druge dokumente koji se naknadno pojavljuju crkva niti će uzimati u razmatranje, niti će se njima baviti. Za SPC postoji samo jedan jedini temeljni ugovor, a to je onaj koji je usaglašen i koji je premijer Zdravko Krivokapić, nakon velikog skandala koji je napravio u Patrijaršiji, odbio da potpiše. Nakon svega što se izdešavalo, ne našim krivicom, temeljni ugovor više nije tema kojom ćemo se baviti”, potvrđeno je ovom portalu u Patrijaršiji SPC.

Krivokapić je 12. jula, u intervjuu Javnom servisu, saopštio da je Vlada prijedlog temeljnog ugovora sa SPC usaglasila sa Ustavom i zakonom i da je o sadržini tog dokumenta upoznala patrijarha Porfirija od koga očekuje da se izjasni.

Kazao je da Vlada do sada nije dobila odgovor SPC, te da se potpisivanje dokumenta očekuje narednih mjeseci.

“Želimo da zaštitimo i državu i crkvu… Ne želimo da bilo koji član (ugovora) bude problematičan, jer bi neko mogao da se žali Ustavnom sudu. Poslali smo naš prijedlog usaglašenog ugovora i čekamo reakciju druge strane. Mediji spekulišu da znaju kakav je stav patrijarha, a još nijesam dobio takvu informaciju”, rekao je Krivokapić.

Ni sa ovom, ali ni sa ranijim verzijama temeljnog ugovora sa SPC javnost u Crnoj Gori nije upoznata. Sve oko ovog dokumenta, kojim se žele trajno otuđiti crnogorske svetinje i predati drugoj državi i njenoj crkvi, radi se tajno, piše Pobjeda.

TAJNO SASTAJANJE

Tako je Krivokapić od javnosti pokušao da sakrije iznenadnu, noćnu posjetu Beogradskoj patrijaršiji 27. maja, gdje se sastao sa čelnim ljudima SPC.

Iz ove crkve tada su saopštili da je jedini cilj ove posjete bilo potpisivanje temeljnog ugovora. Međutim, ugovor nije potpisan, jer je Krivokapić imao neke zamjerke na, kako su tvrdili iz SPC, obostrano potpuno usaglašen tekst dokumenta.

Kasnije smo od vicepremijera Dritana Abazovića saznali da niko u Vladi nije bio upoznat sa sadržinom tog teksta, niti ga je Vlada razmatrala.

Krivokapić je kasnije javnost obavijestio da nije potpisao temeljni ugovor jer postoje sporna najmanje dva člana. Jedan se, kako je rekao, odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori, a drugi sporni je član 7, odnosno, kako je tada rekao, dio koji se tiče neusklađenosti imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani.

Za sada, patrijarh SPC Porfirije uzvratio je Krivokapiću „udarac“ i ignorisao premijerovu verziju temeljnog ugovora.