Društvo

U KUSLEVOVOJ KUĆI OTVORENA IZLOŽBA "IZMEĐU FAŠIZMA I ANTIFAŠIZMA": U 11 ČINOVA

Autor Jovana Raičević

Izložba "Između fašizma i antifašizma: u 11 činova" koja je umjetnička postavka najpoznatijih slikara Bosne i Hercegovine i poklon Grada Sarajeva Podgorici povodom 13.jula Dana državnosti, otvorena je danas u Kuslevovoj kući, saopšteno je iz PG Biroa.

Izvor: PG biro

Izložba je otvorena u prisustvu rukovodstva Glavnog grada na čelu sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem, delegacija Grada Sarajeva i Grada Skoplja i brojnih zvanica.

 “Sa zajedničkim ciljem povezivanja i promocije vrijedne kulturno-istorijske i umjetničke baštine, ovom izložbom koja je rezultat uspješne saradnje dva grada – Podgorice i Sarajeva, pokrećemo i saradnju sa uglednom i međunarodno prepoznatom institucijom kulture - Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine. Posebno je značajno što tu saradnju otpočinjemo izložbom koja svjedoči o vremenu stradanja, okupacije i otpora. Ujedno, ona nosi snažnu i upečatljvu poruku - slobodarstva, solidarnosti i atifašizma.”, kazao je direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Vučić Ćetković, prilikom otvaranja izložbe.

Direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Elma Hašimbegović, poručila je da izložba govori o mogućnosti izbora, pa i u najtežim vremenima, u periodu kao što je fašizam. ”Svi mi imamo mogućnost izbora kroz solidarnost, kroz otpor, kroz hrabrost individualnu ili kolektivnu i to je poruka koju smo željeli prenijeti ovom izložbom.", kazala je Hašimbegović.

Ćetković je iskoristio ovu priliku da pozove muzejsku publiku i sve građane, da do 13. avgusta posjete Kuslevovu kuću i obiđu ovu po mnogo čemu jedinstvenu izložbu. Kroz samu postavku izložbe prisutne je vodila kustoskinja Elma Hodžić.