Društvo

JOŠ SE NE ZNA KADA ĆE STIĆI SPUTNIK V VAKCINA

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Šef katedre Sečenovskog univerziteta u Moskvi i član pregovaračkog tima Sergej Boljević kazao je da još nije izvjesno kada će stići novi kontingent Sputnjika V u Crnu Goru

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

On je kazao za Dan da je je proizvođač zbog problema u proizvodnji druge doze, predložio Ministarsvu zdravlja da se pomjeri revakcinacija za 90 dana.

Iz Ministarstva su saopštili da nijedna vakcina u Crnoj Gori nije i neće biti data mimo odluke i zvaničnog stava Nacionalnog savjetodavnog tijela za vakcine. Boljević objašnjava da proizvođač može sada da obezbijedi Crnoj Gori oko 11.000 prvih doza vakcine Sputnjik V, dok bi druge doze stigle za tri mjeseca, na bi revakcinacija bila organizovana umjesto za 21, za 90 dana.

“Proizvođač iz Rusije je predložio da isporuče 10.000 doza prve komponente vakcine i 500 druge. NITAG će donijeti odluku da li je za doborbit crnogorskog naroda da se revakcina sa 21 pomjeri na 90 dana. Proizvođač u pismu navodi da ništa ne smeta da se produži rok za revakcinaciju i da to ne smeta za stvaranje antitijela. To su utvrdili nakon davanja vakcina, da to može da se redukuje. Građani bi sada mogli da dobiju prvu dozu, a za tri mjeseca drugu. Imaju problem s proizvodnjom druge doze i ovakav način primanja ruske vakcinacije je počeo da se primjenjuje već mjesec dana i u primjeni je u nekoliko država”, istakao je Boljević.

U cilju sprečavanja širenja dezinformacija, iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da nijedna vakcina u Crnoj Gori nije i neće biti data mimo odluke i zvaničnog stava Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizacije.

Načelnica odjeljenja za imunologiju Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić kazala je, u sklopu kampanje Centra za demokratsku tranzciju, da ne postoji nijedna studija koja ja pokazala da vakcina protiv virusa korone izaziva steriltet kod žena i muškaraca.