Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: PREPORUKE ZA PRIMJENU SPUTNJIKA V NAKON DOSTAVLJANJA DODATNE DOKUMENTACIJE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Proizvođač Sputnjik V vakcine obavijestio je Ministarstvo zdravlja o mogućnosti produženja intervala za davanje druge doze sa 21 na 90 dana, saopštili su iz tog resora, navodeći da će preporuke za primjenu u Crnoj Gori donijeti nakon dostavljanja dodatne dokumentacije.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr/Russian Direct Investment Fund

Iz Ministarstva su, povodom sprečavanja širenja dezinformacija, kazali da nijedna vakcina u Crnoj Gori nije i neće biti data mimo odluke i zvaničnog stava Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG).

Oni su kazali da će NITAG, povodom intervala za davanje druge doze vakcine Sputnjik V, zasijedati u predstojećem vremenu i to nakon što se ispuni niz uslova.

“Prvenstveno, Ministarstvo zdravlja je, od strane proizvođača (National Research Center of Epidemiology and Microbiology, Gamaleya, Rusija), upoznato da postoji mogućnost produženja intervala između prve i druge doze vakcine Sputnjik V sa 21 na 90 dana”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da očekuju dodatne informacije u vezi sa navedenom izmjenom u vremenskom intervalu između prve i druge doze vakcine, prije implementacije te preporuke u Crnoj Gori.

“Kao i dokumentaciju koja uključuje i odobrenje te izmjene od strane regulatornog organa/savjetodavnih tijela za imunizaciju Rusije, kao i regulatornih organa/ savjetodavnih tijela za imunizaciju drugih zemalja”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će, nakon dostavljanja dodatne dokumentacije o efikasnosti i bezbjednosti primjene vakcine u novom intervalu između dvije doze, biti donijete i preporuke za primjenu u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su napomenuli da Crna Gora na lageru nema Sputnjik V vakcine niti je unaprijed kupila ijednu.

“U isto vrijeme, predano nastavljamo pregovore sa uvaženom ruskom stranom”, dodaje se u saopštenju.