Društvo

ADVOKATI SE SJUTRA KONAČNO IZJAŠNJAVAJU O PREDLOGU SPORAZUMA SA MINISTARSTVOM FINANSIJA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Rezultati izjašnjavanja advokata o predlogu sporazuma sa Ministarstvom finansija u vezi sa elektronskom fiskalizacijom mogli bi biti poznati tek sjutra.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, kazao je Pobjedi da je vanredna skupština te institucije, na kojoj su se advokati izjašnjavali o predlogu sporazuma sa Ministarstvom, završena u ponoć, ali da se prije sjutra neće znati rezultati.

Begović nije mogao da saopšti koliko je advokata glasalo i kakvo je generalno raspoloženje po pitanju sporazuma, dodajući da tokom dana očekuje i glasove poslate poštom.

Prema nezvaničnim informacijama lista, veći broj glasova pristiglih do ponedjeljka protiv je potpisivanja sporazuma kojim je planirano da advokati budu izuzeti iz primjene Zakona o fiskalizaciji, dok predstavnici Komore i Ministarstva ne usaglase tekst izmjena, za šta im je dat rok do kraja septembra.

Izvori lista smatraju da glasovi koji stižu poštom ne mogu značajno uticati na rezultat, kao i da je najvažnije pitanje šta slijedi ukoliko sporazum ne bude prihvaćen. Oni su naveli i da su se među advokatima formirale grupe, od umjerenih do ekstremnih, koje traže smjene u Komori.

Na prošlosedmičnoj sjednici upravnog odbora Komore, kada je donijeta odluka o vanrednoj skupštini, čulo se da je predlog sporazuma značajan iskorak u odnosu na početni stav Ministarstva, te da se njihovim učešćem u radnoj grupi za izmjenu zakona daje šansa da se zaštiti advokatska profesija. Navedeno je da je time Ministarstvo uvažilo specifičnost advokature kao Ustavom utvrđene samostalne i nezavisne profesije i priznalo činjenicu da je zakon nemoguće primijeniti na njih.

Za mjesec i po, koliko je advokatima bilo zabranjeno da odlaze u sudove, tužilaštva, kod notara i javnih izvršitelja, u crnogorskim sudovima odloženo je na hiljade ročišta, a građani su bez ustavnog prava na pravnu pomoć.

Iz Privrednog suda je saopšteno da je od 24. maja, otkad su advokati obustavili rad, do petka, odloženo 743 ročišta, dok je samo u podgoričkom Osnovnom sudu odloženo preko tri hiljade.

“U toku obustave pružanja pravne pomoći održavana su ročišta u stečajnim postupcima, kao i u ostalim predmetima u kojima stranke ne zastupaju advokati ili su stranke tražile da se ročišta održe u odsustvu njihovih advokata”, saopštila je sutkinja, portparolka Privrednog suda Danijela Vukčević.

Ona je navela da su se odložena ročišta zakazivala u novim terminima, te da će se odmah po eventualnom suspendovanju odluke o obustavi steći uslovi da se ročišta nesmetano održavaju.

Isto je kazala i sutkinja, portparolka Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić, koja je navela da je svako odloženo ročište zakazivano u zakonskom roku, a neka od njih odlagana su i dva puta. Imajući u vidu da sudije u avgustu očekuje kolektivni odmor, ročišta su počela da se zakazuju za septembar i oktobar.