Društvo

BOROVINIĆ BOJOVIĆ NAJAVILA DONOŠENJE ODLUKE O VAKCINISANJU DJECE

Autor Jovana Radunović Izvor Pobjeda

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da se očekuje da će na primorju biti veći broj zaraženih zbog broja turista i ljudi koji će boraviti na tom području.

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović je gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti, kazala da su na primorju pojačane kontrole mjera i da je prisutan oprez i bojazan od dolaska delta soja kovida.

“Nije logično da nijedna zemlja pa ni Crna Gora ostane izolovane od te pojave. Delta soj će Crnu Goru teško zaobići nezavisno od sezone i turista. Gdje god na svijetu da se pojavi neki novi soj velika je vjerovatnoća da će doći i kod nas. Mi moramo biti oprezni i spremni”, kazala je ona.

Borovinić Bojović je dodala i da se dnevno testira preko hiljadu ljudi, a iznijela je i podatak da je u maju i junu testirano 6.389 turista od čega je 45 bilo pozitivno na kovid, što je kako kaže, zadovoljavajući procenat.

“Dnevno se testira oko 150 turista. Epidemiološke službe vrše nadzor nad virusom i imamo dobre brojke. Postoje turistički protokoli i u dogovoru sa hotelijerima 10 odsto kapaciteta je obezbjeđeno za kovid pozitivne goste”, kazala je ministarka zdravlja.

Uskoro odluka o vakcinaciji djece

Odgovarajući na pitanje o vakcinaciji djece u Crnoj Gori, Borovinić Bojović je kazala da će Crnogorsko nacionalno tijelo koje se bavi ovim pitanjem zasjedati ovih dana a jedna od najvažnijih tačaka upravo je vakcinacija djece.

“Pratićemo evropske i svjetske standarde po tom pitanju i uskladićemo se sa njima. Vidjeli smo da u Americi planiraju vakcinaciju djece starije od 12 godina. Uskoro će se i Evropska agencija za ljekove (EMA) o tome detaljno izjasniti. Mi čemo pratiti njihove protokole i obavjestiti crnogorsku javnost o svim odlukama u vezi sa ovim pitanjem”, kazala je ministarka.

Govoreći o broju vakcina, Borovinić Bojović kaže da dolaskom 200.000 vakcina proizvođača Sinofarm imamo dovoljan broj vakcina. Dodala je i da je bilateralnim sporazumima obezbjeđeno 150.000 Fajzer vakcina od kojih će u trećem kvartalu stići 100.000 i 50.000 u četvrtom kvartalu.

“Mi smo ugovorili 50.000 Sputnjik vakcina. 10. 000 je stiglo a preostalih 40.000 nije, a samim tim nisu ni plaćene. Ne zna se tačan datum dolaska, jer on ne zavisi od nas već od proizvođača. To je jedina vakcina koja ima različit sastav prve i druge doze i zbog problema za proizvodnjom druge doze čeka se preostala količina”, kazala je ministarka zdravlja.

Uskoro novi podsticaji za vakcinaciju

Borovinić Bojović podsjetila je na nove mjere kojima se vakcinisanim penzionerima u julu, obezbjeđuju turistički vaučeri, a zaposleni u državnom sektoru koji se vakcinišu imaće i slobodan dan.

Ona je kazala da postoji plan za podsticaj mladih za vakcinaciju, pa su shodno tome u pregovorima sa organizatorima Sea Dance festivala kako bi se mladima koji se vakcinišu uoči održavanja festivala dodijelile besplatne karte.

Kazala je i da sva domaćinstva u kojima dva ili više člana žele da se vakcinišu, mogu vakcinu primiti kod kuće gdje će doći medicinska služba. Takođe u firmama u kojima četiri i više zaposlenih žele da se vakcinišu, imaju mogućnost da prime vakcinu na radnom mjestu.

Niko nije rođen u fotelji

Govoreći o ostavkama i smjenama u zdravstvenom sistemu Crne Gore, Borovinić Bojović je kazala da je to uobičajeno kada se dešavaju tranzicije vlasti i da niko nije rođen u fotelji i da neće zauvijek ostati u njoj.

“Zamjene jednih sa drugima su uobičajene i one donose osvježenje i to je važno. Počevši od mene niko nije nezamjenjiv i ne treba tako da shvata. Revanšizmom se ne rukovodim i nema razloga da bilo ko smjene doživljava tako”, kazala je ona.

Kako je kazala Borovinić Bojović, ministri su tu radi naroda i na usluzi narodu, a svaki ministar koji nije usklađen sa narodom ne može biti dobar.