Društvo

KORONA KATASTROFA NA JESEN ZBOG DELTA SOJA KORONE? Upozorenje ljekara, simptomi su DRUGAČIJI i mnogo brže se prenosi!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Srpski mikrobiolog i virusolog dr Milanko Šekler o delta soju korona virusa. Ranije je izjavio - "na jesen i 4.000 novozaraženih ako se ne pazimo"!

Izvor: TV Prva

Delta soj korone glavna je tema u javnosti već nekoliko mjeseci, jer je mnogo zarazniji i lakše se prenosi. Stručnjaci kažu da još uvijek nije zvanično registrovan u Crnoj Gori, ali da se sa posebnom pažnjom prati situacija, pogorovo na primorju gdje je prisutan veliki broj stranih turista.

Srpski ljekar kaže da je novi soj virusa vjerovatno već prisutan u toj zemlji, ali laboratorijski još nije potvrđen.

"Da će delta soj stići i u naš region bilo nam je jasno onog trenutka kada se pojavio u svijetu, vjerovatno je već u cirkulaciji i neizvjesno je samo kada ćemo ga zvanično izolovati", rekao je virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler.

On je podvukao da razloga za bojazan nema, delta soj se lakše prenosi ali u odnosu na druge mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku. Nije smrtonosniji od ostalih sojeva.

"Oboljeli imaju glavobolju, boli ih grlo ili osjećaju da je 'suvo'. Nema visoke temperature, gubitka čula mirisa i ukusa, a primijećeno je da kod starijih može da izazove i obilno lučenje sekreta iz nosa", rekao je dr Šekler i podsjetio da su najefikasnija zaštita vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance.

"Previše smo se opustili i mnogi više ne nose maske. To je veliki problem, pogotovo za ljude koji su na najvećem udaru, a to su oni koji još uvijek nisu vakcinisani. Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali, to urade što prije, a maske je neophodno da se nose u svakoj prilici. Da je vakcina najbolja zaštita svjedoči primjer Velike Britanije, gdje je 80 odsto građana primilo prvu dozu cjepiva, tako da je među novozaraženima broj vakcinisanih i revakcinisanih svega jedan na 100", rekao je on.

Scenario koji nas čeka na jesen ako ostanemo na ovom obuhvatu vakcinacije je, upozorio je on ranije, po nekoliko stotina novozaraženih na dan.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbjegavate okupljanja. Poštovanje mjera i vakcinacija su jedini način da se spriječi širenje epidemije.

Tagovi