Društvo

PROMIJENJEN REŽIM SAOBRAĆAJA U CENTRU GRADA: U OVIM ULICAMA NEĆETE SMJETI DA VOZITE BRŽE OD 10 KM/H

Autor Gordana Bojanić

Shodno primjerima dobre prakse formiranja pješačkih zona u evropskim gradovima koje, kako je ranije najavljeno, Glavni grad namjerava da primijeni, promijenjen je režima saobraćaja u užem centru grada.

Izvor: Glavni grad Podgorica

"Vučedolska ulica i ulica u nastavku Bokeške, uskoro će postati dio zone usporenog saobraćaja. Obilježavanje ove zone saobraćajnom signalizacijom već je otpočelo”, saopštili su iz Glavnog grada.

Poručuju da Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, članom 160 propisano je da je vozač obavezan da se u zoni usporenog saobraćaja kreće tako da ne ometa kretanje pješaka i biciklista, brzinom kretanja pješaka, a najbrže 10 km/h.

“Podsjećamo, u decembru 2019. godine zatvoren je saobraćaj za sve vrste motornih vozila u Bokeškoj ulici, od Bulevara Stanka Dragojevića do Njegoševe ulice. Formiranje zone usporenog saobraćaja u nastavku Bokeške ulice predstavlja još jednu fazu procesa pretvaranja užeg centra grada u pješačku zonu, te se može smatrati prelaznim rješenjem do sticanja svih neophodnih uslova za potpuno zatvaranje saobraćaja u ovom dijelu grada”, navodi se u saopštenju.

Napominju da u stručnoj literaturi ove zone se nazivaju “living streets” ili “home zone” što ukazuje na to da njihovo formiranje ima za cilj da boravak ljudi u tom prostoru učini što prijatnijim.

“Takođe, smanjenjem brzine dolazi do smanjenja buke, emisije štetnih gasova, gužve, ali i stresa, te su iskustva pokazala da ove zone stimulišu prisustvo pješaka i biciklista, što će umnogome uticati na poboljšanje kvaliteta života u centru Podgorice, kao i na njegovu posjećenost”,zaključuju u saopštenju.