Društvo

SVI DETALJI UKIDANJA ROMINGA: Telefoniranje, SMS poruke i prenos podataka kao kod kuće, ali postoji jedno OGRANIČENJE

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs Izvor RTCG

Na teritoriji zapadnog Balkana ukinut roming

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Operatori mobilne telefonije u Crnoj Gori, nakon ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, teoretski bi mogli da povećaju cijene usluga u domaćem saobraćaju, ali ne očekujem da će se to ipak desiti, kazao je Vitomir Dragaš iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Dragaš u Jutarnjem programu TVCG pojašnjava da se povoljnosti ukidanja rominga odnose na dolazne i odlazne pozive, poruke i mobilni internet, te napominje da su uvedena određena ograničenja, kako bi se operatori sačuvali od prekomjernog korišćenja rominga.

"Da bi se operatori sačuvali od prekomjernog korišćenja rominga uvedeni su izuzeci, a sve u skladu sa praksama Evropske unije (EU). Na primjer, korisnik koji ima određeni paket za Crnu Goru, moći će da koristi podatke u romingu bez dodatne naplate. Ako ima neograničen pristup internetu, ili u veoma velikom obimu, operator može da nametne ograničenje do kojeg nivoa korisnik može da koristi te podatke bez naknade, a nakon toga uvesti dodatnu naknadu", rekao je Dragaš, navodeći kako operator o svemu mora obavijestiti korisnika.

Ministarka turizma, telekomunikacije i trgovine u Vladi Srbije Tatjana Matić objasnila je na Pinku detalje sporazuma o ukidanju rominga za zemlje zapadnog Balkana.

"Moći ćemo da telefoniramo bez ikakvog osjećaja brige ili krivice da smo potrošili neki dodatni novac. Moći ćemo da telefoniramo i šaljemo SMS poruke kao kod kuće, i prenos podataka biće kao u domaćem saobraćaju", rekla je ona.

Srpska ministarka je podvukla da postoji jedan važan detalj, koji će spriječiti zloupotrebu ovog sporazuma, i objasnila o čemu je riječ.

"Moramo da napomenemo, važno je da svi imamo kartice iz svojih zemalja.Ograničenje važi ukoliko kupite karticu u zemlji koju ste posjetili, po povratku u svoju zemlju možete je koristiti najduže četiri mjeseca. Moramo svi imati domicilne kartice, poenta je ovog sporazuma da svi koji putujemo iz poslovnih, porodičnih ili turističkih razloga imamo mogućnost da komuniciramo bez opterećenja, ali da to ipak ne zloupotrebimo, moramo zaštititi interese operatora koji tu posluju", rekla je ona.

Možda ce vas zanimati

Tagovi