Društvo

GLAVNI GRAD FORMIRAO VIŠE OD 140 000 m2 NOVIH ZELENIH POVRŠINA

Autor jovana rai

Od početka mandata aktuelne gradske uprave intenzivno se radilo na ozelenjavanju Podgorice. U tom periodu, formirano je više od 140.000 kvadrata novih zelenih površina, izgrađeno je 25 novih dječijih igrališta,saopšteno je iz Glavnog grada.

Izvor: PG biro

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić, podsjetila je na rezultate projekata Moje drvo, kao i mnogih drugih aktivnosti koje je Glavni grad realizovao, te istakla značaj ozelenjavanja grada kao preduslova za podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i očuvanju iste.

‘’Kada smo pokrenuli projekat Moje drvo, obećali smo građanima da će Podgoricu krasiti veliki broj novih sadnica. Danas, naša Podgorica izgleda znatno drugačije, a rezultati koje smo postigli za ovo vrijeme su zaista rezultati za ponos. U Podgorici, u ovom trenutku, imamo više od 30 novih drvoreda sa odraslim sadnicima i samo u okviru ovih drvoreda posadili smo skoro 3.000 odraslih sadnica koje su karakteristične i koje se uspješno razvijaju na područijima kakvo je naše. Osim toga, radili smo na pošumljavanju park-šuma, tako da smo u tim oblastima posadili više od 4.000 sadnica”, kazala je Vujačić i dodala da će se nastaviti sa projektom Moje drvo, a samim tim i uljepšavanjem Podgorice.

Napominju da sredstva za uređenje javnih zelenih površina najvećim dijelom opredijeljena su budžetom Glavnog grada, dok su se ozelenjavanju pridružili i društveno odgovorni pojedinci i kompanije, kroz brojne akcije pošumljavanja, akcije sadnje drveća putem aplikacije “Moje drvo” i kroz pojedinačne donacije.

Podsjećaju da je posađeno 3.227 sadnica odraslog drveća, 100.000 komada žive ograde i ukrasnog žbunja, kao i 550.000 komada cvijeća.