Društvo

UNICEF I MINISTARSTVO PROSVJETE SAGLASNI: DIGITALNO OBRAZOVANJE PRIORITET

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

UNICEF će podržati Vladu u razvoju i sprovođenju Nacionalne strategije za digitalizaciju obrazovanja da bi se osiguralo da sistemske i pozitivne promjene u kvalitetu obrazovanja na nacionalnom i lokalnom nivou dovedu do boljih rezultata učenja, prenosi RTCG.

Izvor: Ministarstvo prosvjete Crne Gore ‏

Kriza izazvana pandemijom COVID-a-19 dodatno je ukazala na neophodnost preispitivanja načina na koji se obrazovanje organizuje kako bi odgovorilo na zahtjeve svijeta koji se brzo mijenja i sve više oslanja na digitalne tehnologije, navodi RTCG.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka za koordinaciju digitalnog obrazovanja koji su juče organizovali Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i UNICEF, uz učešće predstavnika akademske zajednice, privatnog i civilnog sektora i međunarodne zajednice, piše RTCG.

Kako ističu u saopštenju UNICEF-a, u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori danas ima 16 učenika po jednom računaru, a dostupna IT oprema često je već zastarjela. Pored toga, 150 područnih odjeljenja škola u ruralnim područjima nemaju internet konekciju.

"Pandemija je ukazala na hitnu potrebu za kvalitetnom digitalnom platformom za učenje, kao i za kvalitetnim digitalnim sadržajima za nastavu i učenje, ali i za obukom nastavnika za efikasnu upotrebu digitalnih alata u pedagogiji.

Omogućavanje pristupa internetu, novim tehnologijama, kvalitetnim digitalnim udžbenicima i onlajn platformama za učenje svakom djetetu i nastavniku ključno je za kvalitetno digitalno obrazovanje. Istovremeno, moramo ulagati u nastavnike, kako bi isti mogli da razvijaju nove vještine neophodne za kvalitetnu inkluzivnu nastavu u digitalnom dobu“, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, navodi RTCG.

Zahvaljujući saradnji UNICEF-a, Univerziteta Kembridž iz Velike Britanije, Majkrosofta i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u Crnoj Gori je u toku razvoj interaktivne onlajn platforme za nastavu, učenje i saradnju. Ova platforma obuhvata sve nivoe obrazovanja – od predškolskog do srednjeg i uključuje segmente koji se odnose na obuku nastavnika, podršku roditeljima, angažovanje mladih i neformalno obrazovanje.

UNICEF će, takođe, nastaviti da podržava obuku zaposlenih u obrazovanju.

"Organizacijom sastanaka čiji je cilj koordinacija digitalnog obrazovanja stvoriće se mogućnosti ne samo za redovnu razmjenu informacija, već i za definisanje i sprovođenje zajedničkih aktivnosti između državnih i lokalnih vlasti, akademske zajednice, civilnog i privatnog sektora i međunarodne zajednice, u namjeri da se pruži djelotvorna podrška digitalizaciji obrazovanja u Crnoj Gori", zaključuju u UNICEF-u.