Društvo

BOROVINOVIĆ-BOJOVIĆ NA SASTANKU INICIJATIVE MALIH ZEMALJA: PANDEMIJA UKAZALA NA SLABE TAČKE ZDRAVSTVENIH SISTEMA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Pandemija koronavirusa ukazala je na slabe tačke i izazove sa kojima se suočavaju zdravstveni sistemi, ocijenila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, navodeći da jačanjem strateških politika treba unaprijediti djelovanje tokom javnozdravstvenih prijetnji.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je Borovinić Bojović učestvovala na sastanku Inicijative malih zemalja.

"Pandemija koronavirusa ukazala je na slabe tačke i izazove sa kojima se suočavaju zdravstveni sistemi i sada je pravi trenutak da se strateški pravci i zdravstvene politike kanališu ka inovativnim rješenjima za jače i otpornije zdravstvene sisteme, kao i dostupniju i pristupačniju zdravstvenu zaštitu", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su izazovi pandemije posebno pogodili male zemlje zbog njihovih ograničenih kapaciteta u resusrsima zdravstvene zaštite, kao što su bolnički i ljudski kapaciteti.

„Kao i ograničenjima u nabavci potrebnih ljekova, i prevashodno vakcina, kada je jasno da njihova globalna neravnomjerna raspodjela u dostupnosti i pravovremenosti može umanjiti njihovu nesumnjivu dobrobit i ostaviti veliki broj ranjivih, te nesigurnost za sve“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je uz strateško planiranje, razvoj digitalnih tehnologija jedan od strateških pravaca za budućnost i da će Crna Gora biti domaćin Samita za digitalizaciju za zemlje zapadnog Balkana, koji će biti održan u oktobru, uz značajnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Borovinić Bojović je kazala da Inicijativa malih zemalja treba da iskoristi potencijal ovakve mreže i sličnosti sistema koje zemlje članice imaju, za izradu zajedničkih strategija i jačanje zdravstvenih sistema kako bi se mogli suprotstaviti ovakvim i sličnim javnozdravstvenim prijetnjama u budućnosti.

„Inicijativa za saradnju između malih zemalja pokrenuta je zvanično 2013.godine sa ciljem implementacije SZO Evropske politike za zdravlje i blagostanje. Pored Crne Gore, u ovoj inicijativi učestvuju i Andora, Kipar, Island, Luksemburg, Malta, Monako, San Marino i Letonija“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.