Društvo

MINISTARKA SRZENTIĆ: SLOBODA MEDIJA UGROŽENA SVE VEĆOM POLARIZACIJOM DRUŠTVA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Nalazi o slobodi medija u Crnoj Gori nijesu zadovoljavajući, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić navodeći da vjeruje da je tome umnogome doprinijela sve intenzivnija polarizacija društva, piše Dan.

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

Srzentić je kazala Danu da su sve učestaliji napadi na novinare i nerješavanje starih slučajeva napada, pored ostalog, ključni razlog zbog toga što su relevantni međunarodni izvještaji prepoznali ugroženost slobode medija u Crnoj Gori.

Ona je rekla da verbalno i fizičko nasilje, mizoginija i seksistički napadi ili bilo koji napad na novinara i novinarku moraju biti sankcionisani.

"Veoma je važno da kao društvo prepoznamo koliko je važna uloga medija, novinarki i novinara i da dok god im ne budemo obezbijedili punu slobodu medija i kritičko sagledavanje stvarnosti u bilo kom segmentu društva, nećemo biti slobodno niti oslobođeno društvo okoštalih i konzervativnih navika", navela je Srzentić.

Važan korak u tom pravcu je, kako je istakla, pokretanje kontinuiranog dijaloga sa medijima kako bismo bolje razumjeli njihove potrebe.

 "Važno je da smo u Vladi svjesni ovih izazova, kao i naše odgovornosti da djelujemo, pa smo već prepoznali neophodnost izmjene Krivičnog zakonika kako bi se napadi na novinare značajno strože sankcionisali, a takva norma obeshrabrila neke buduće i potencijalne napadače", kazala je Srzentić.

Ona je dodala, da ima dosta prostora u unapređenju i sankcione politike.

Srzentić je rekla da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović sa svojim timom snažno opredijeljen da se suprotstavi ovim pojavama, te da se počinoci privedu pravdi.

"Iz ugla ministarstva ključno je i donošenje medijske strategije koja će adresirati neke od ovih izazova, ali isto tako bitno je istaći da je ova godina posvećena i reformi medijskog zakonodavstva, čime će se ostvariti značajan društveni kapital, kako za slobodu i pluralizam medija, tako i za funkcionisanje medija da konačno reforme budu na jednom mjestu", kazala je Srzentić.