Društvo

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: VAKCINA PROTIV KORONE NE UTIČE NA DNK

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Nešto više od trećine građana Crne Gore (35 odsto) vjeruje da su svjetske elite napravile koronavirus kako bi kroz vakcinu genetski modifikovale ljude

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

To je pokazalo istraživanje koje je u martu ove godine sprovela istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a, prenose Vijesti.

“U ovu teoriju zavjere prije svega ne vjeruju građani višeg i visokog nivoa obrazovanja. S druge strane, u ovu teoriju zavjere češće vjeruju ljudi koji ne govore dobro engleski da bi razumjeli informacije na tom jeziku na internetu, građani koji ne vjeruju u nauku, oni koji kažu da su bili izloženi mnogobrojnim netačnim informacijama o koronavirusu i da su imali sreće ako su uspjeli da nađu informaciju koju traže, tj. oni koji nemaju jako razvijene vještine medijske pismenosti”, saopšteno je iz UNICEF-a.

Mlada reporterka UNICEF-a Crne Gore Bojana Žižić, iskoristila je znanje i vještine medijske pismenosti koje je stekla kroz radionice o provjeravanju tačnosti informacija, tj. fact-checkingu, da analizira ovu teoriju zavjere.

 „Svima nam se može desiti da nesvjesno postanemo prenosioci raznih vijesti čije izvore i autore nismo provjerili. Jedna od njih zasniva se na tezi da vakcina protiv koronavirusa mijenja ljudsku DNK. Nakon razgovora sa stručnjacima iz Kliničkog centra Crne Gore, ali i provjeravanja ove informacije na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije i u kredibilnim medijima poput BBC-ija koji je o ovome razgovarao s Oksfordskim univerzitetom, došla sam do zaključka da je informacija o štetnom uticaju vakcine protiv COVID-a-19 na DNK čovjeka neosnovana i neistinita“, objašnjava Žižić za Vijesti.

Naglašavaju da je njena analiza objavljena je na sajtu UNICEF-a Crne Gore na posebnoj stranici na kojoj su objavljene i druge analize tačnosti raznih informacija o koronavirusu čiji su autori mladi reporteri UNICEF-a Crne Gore.

“Koliko je za javno zdravlje svakog društva bitno razgovarati o teorijama zavjere i podizati svijest o načinima da se razne informacije provjere pokazuju podaci o njihovom uticaju na ponašanje građana. Naime, među građanima koji vjeruju u teoriju zavjere da se kroz vakcinu protiv koronavirusa mijenja ljudska DNK, značajno je više onih koji se ne bi vakcinisali protiv koronavirusa, kao i onih koji navode da kad bi danas dobili bebu, ne bi željeli da ona primi sve preporučene vakcine, uključujući i MMR vakcinu”, ističu iz UNICEF-a.

Dodaju da je jačanje povjerenja u stručnjake i relevantne institucije ključno govore podaci koji pokazuju da je među građanima koji vjeruju u teoriju zavjere da se kroz vakcinu protiv koronavirusa mijenja ljudska DNK više onih koji nisu sigurni da li da vjeruju ljekaru svog djeteta, kao i onih koji ne vjeruju zdravstvenim institucijama i Univerzitetu.

“Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje obuhvatio je 821 ispitanika starosti 18 ili više godina širom zemlje. Prikupljanje podataka obavljeno je u periodu od 24. do 26.marta ove godine, putem telefonske ankete, tj. upitnika čije je prosječno trajanje bilo 20 minuta”, sugerišu iz UNICEF-a.

Ključni nalazi ovog istraživanja dostupni su na sajtu UNICEF-a u Crnoj Gori, zaključuju Vijesti.