Društvo

GOLJEMADI: Selo u Lješanskoj nahiji prepoznatljivo po uzgoju duvana (VIDEO)

Autori Nikoleta Vukčević Kristina Stevović

U prošlosti gotovo svako domaćinstvo u selu Goljemadi se bavilo uzgojom duvana i vinove loze, upravo po tome bili su i poznati u čitavoj Crnoj Gori

Izvor: MONDO/Kristina Stevović

Ranijih godina uslovi za uzgoj duvana bili su drugačiji nego danas. Čitave količine koje je domaćinstvo proizvodilo prodavale su se „Duvanskom kombinatu“, tadašnjem „Monopol-u“. Prije branja duvana došao bi, kako ga je narod zvao „duvandžija“ koji bi izvršio procjenu i proračun duvana i upravo tu količinu bi po određenoj cijeni, često i veoma niskoj, seljaci duvan prodavali kombinatu.

I danas se uzgoj duvana kontroliše, prodaja istog je nelegalna, ali uzgoj za ličnu upotrebu je dozvoljen. Naš sagovornik Dragan Đoko Vukčević se na selo vratio posle 40 godina provedenih u gradu, dobro pamti odrastanje na selu, pa kako i sam kaže, uslovi za život u Goljemadima su danas i više nego dobri.

Njegova supruga i on starost su odlučili da provedu baveći se poljoprivredom i stočarstvom, duvan uzgajaju za svoje potrebe, a proizvode svoje bašte najviše vole da pošalju djeci i unucima.

POGLEDAJTE PRILOG: