Društvo

PREMIJER NAJAVIO POMOĆ VLADE U OBNOVI HRAMA U NIKŠIĆU

Autor Jovana Radunović Izvor MINA

Vlada Crne Gore planira da pomogne SPC u obnovi Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, kao i platoa ispred hrama, najavio je danas premijer Zdravko Krivokapić.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, posjetio u episkopskoj rezidenciji u Nikšiću novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

"Važno je da u Crnoj Gori svi narodi uživaju prava i slobode garantovane Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", kaže se u saopštenju Vlade.

Navodi se da je Krivokapić istakao da će Vlada, kako je i obećao u predizbornoj kampanji, pomoći u obnovi Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i platoa ispred hrama.

Navodi se da je Metodije rekao da je zadovoljan zbog činjenice da je Eparhiju budimljansko nikšićku i njega kao novoizabranog episkopa, posjetio predsjednik Vlade Crne Gore.

Metodije je kazao da je to presedan kada se govori o odnosu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vlasti u Crnoj Gori, koja u proteklih 30 godina nije pokazala da uvažava tu Crkvu.

"Zahvalan sam Vam zbog izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti, nisam bio u prilici da to učinim ranije i nadam se da će i Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC biti potpisan uskoro“, rekao je Metodije.

On je naveo da je premijeru rekao da njihova eparhija ne namjerava da se bavi politikom, niti da utiče na političke procese.

Metodije je istakao da je za SPC važno da u Crnoj Gori svi narodi, pa i naši vjernici, uživaju prava i slobode koja su garantovana i Ustavom i Evropskim konvencijama o ljudskim pravima.

"Vrlo sam zadovoljan što o tome gotovo identično razmišljate i vi kao premijer i što je opredjeljenje ove Vlade upravo promocija prava i pravde“, istakao je Metodije.