Društvo

NAJTOPLIJI DAN U GODINI A IZNAD PODGORICE SUNCE U IZMAGLICI? Građani zatečeni, evo koji je razlog

Autor Veljko Petranović

Hidrometerološki zavod Crne Gore je ovih dana upozorio na tropske temperature, ali i visok stepen UV zračenja. Iako je, prema zvaničnim podacima, danas najtopliji dan u godini, Sunce se slabo vidi.

Izvor: Guliver Getty Images/i Stock/coffeekai

Iako je vrijeme pretoplo, Sunce ne vidimo čisto i jasno, kao da se nalazi iza nekog oblaka. Građani su ostali pomalo zatečeni ovom pojavom, prenose mediji.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Crnoj Gori će danas biti najtopliji dan od početka godine, vreliji čak nego u tropskim krajevima. U Podgorici i Danilovgradu biće preko 40 stepeni.

Ukoliko niste znali zbog čega je ova pojava tako učestala od kako su počele ljetnje žege, evo odgovora. Razlog je - pijesak. Čestice pijeska putem vjetra nalaze se u vazduhu kako u našoj zemlji, tako i u regionu, i u velikoj mjeri utiču na to da ne vidimo Sunce u njegovom punom sjaju.

Očekivanja meteorologa su da se za vikend "razvedri", to jest da pijesak putem vjetrova "ode", a i subotu i nedjelju očekuju nas nešto niže temperature nego što je to bilo u odnosu na danas.

Možda ce vas zanimati