Društvo

NAPOKON BOLJE STANJE SA KORONA VIRUSOM! MANJE OD 1 IPO ODSTO TESTIRANIH JE POZITIVNO!

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Obolijevanje od korona virusa u Crnoj Gori danas je na najmanjem nivou od jula mjeseca 2020. godine.

Izvor: BOJANA CUPIC/Bojana Cupic

Prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 posljednje nedjelje je bio 18 i bilježi se konstantan pad ovog indikatora od marta 2021. godine.

Trenutno aktivnih slučajeva je 380, a hospitalizovanih 60.

Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedjelji 1292, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je bilo 1,43%.
U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Španije, Turske, Kipra i Grčke.

Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na sto hiljada stanovnika od 20 zemalja članica EU.

Masovna vakcinacija građana Crne Gore započela je 4. maja 2021. godine i bilježi zavidne rezultate tako da je do 16. juna aplicirano 270.237 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 146.964 građana, a u cjelosti je vakcinisano njih 123.273. Od punoljetne populacije građana Crne Gore njih 30,6% je primilo jednu dozu vakcine a 25,7% i drugu dozu vakcine, dakle kompletno vakcinisano.

Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU, navode iz IJZCG.

Možda ce vas zanimati