Društvo

IPA SEKCIJA CRNE GORE ORGANIZOVALA MEĐUNARODNU KONFERENCIJU O IZAZOVIMA U VREMENU PANDEMIJE

Autor Gordana Bojanić

IPA sekcija Crne Gore organizovala je u periodu od 4. do 6. juna međunarodnu konferenciju na temu "Policija i pandemija kovid".

Izvor: MONDO

Konferenciji je prisustvovalo oko 60 učesnika, iz ukupno osam IPA delegacija i to iz Albanije - sekcija u osnivanju, Bosne i Hercegovine, Rumunije, S. Makedonije, Srbije, Poljske i domaća Sekcija Crne Gore.

"Svaka delegacija imala je kratku prezentaciju o izazovima koje je pandemija postavila pred policijsku profesiju i sekcije internacionalne organizacije, načinima njihovog prevazilaženja, donacijama i podršci koje su IPA sekcije pružale u uslovima pandemije. Učesnici su imali prilike da razmijene iskustva i kontakte, kako tokom konferencije, tako i na druženju prilikom organizovanog krstarenja brodom i prilikom svečane večere. Na samom kraju konferencije učesnicima je predstavljen Online kurs za odgovor na kovid na tačkama ulaska, koji je pripremio IOM i koji će u dogovoru sa ovom međunarodnom organizacijom biti proslijeđen svim učesnicima ovog događaja i svim članovima IPA asocijacije", navodi se u saopštenju IPA Sekcije Crne Gore.



"Nakon konferencije IPA Crna Gora je potpisala sporazum o saradnji sa predstavnicima hotela Montenegro u Čanju i odobravanju značajnog popusta za sve IPA članove. Takođe, potpisan je istovjetan sporazum sa predstavnicima hotela Adonis sa Zlatibora (Srbija) koji će svojim pristupačnim cijenama biti dostupan svim članovima naše asocijacije", kaže se u saopštenju.

Jedan od zaključaka konferencije je da je bez obzira na izazove koje je pandemija postavila pred policijsku profesiju i policijske službenike kao i IPA sekciju i koji će bez simnje i dalje otežavati uslove života i rada, solidarnost i odgovornost policijskih službenika je neophodna u cilju lakšeg prevazilaženja ovakvih i sličnih situacija.

"Ova konferencija je, uz nadu da će pandemija Covid 19  biti uskoro prošlost, označila i početak novih okupljanja IPA članova i nastavak širenja prijateljstva.Takođe, poslužila je i za pripreme IPA Sekcije S. Makedonije i ostalih sekcija za najavljenu mediteransku online konferenciju za 19. jun 2021", zaključuje se u saopštenju.

Državna granica Crne Gore proteže se kopnom, morem, jezerima i rijekama i njena dužina je, zbog neodređivanja granične linije sa susjednim državama, aproksimativno određena i iznosi 840,4 km.

Državna granica na kopnu duga je oko 700 km (kopno 568,2 km, jezera 50,5 km, rijeke 81,3 km) i moru oko 75,8 NM (140 km).

Prema Republici Hrvatskoj dužina državne granice je oko 44,6 km, Bosni oko 225,2 km, Republici Srbiji oko 165 km, Republici Kosovo oko 70,5 km, Republici Albaniji oko 212,5 km i prema međunarodnim vodama na moru 50 NM (92,6 km). Državna granica je utvrđena samo prema Republici Albaniji.

Na teritoriji Crne Gore funkcioniše 28 graničnih prelaza, i to: drumskih 19, vazdušnih 2, pomorskih 5, željezničkih 2, od čega, prema Hrvatskoj funkcionišu 2 granična prelaza, Bosni i Hercegovini 8, Srbiji 6, Kosovu 1 i Albaniji 4 granična prelaza.