Društvo

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE

Autor Kristina Stevović Izvor MINA

Čišćenjem otpada na obali, moru i primorju u Bokokotorskom zalivu, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma obilježiće danas Svjetski dan životne sredine

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Iz tog resora su kazali da je akcija čišćenja dio aktivnosti koje se organizuju u okviru programa obilježavanja 30 godina ekološke države Crne Gore.

Iz Ministarstva su objasnili da će biti čišćena područja od Kostanjice do Turskog Rta i od Strpa prema Lipcima koje karakteriše velika količina čvrstog otpada na morskom dnu, a koji ima negativan uticaj na morski ekosistem i uzrokuje oštećenja organizama morskog dna.

Navodi se da je pored morskog akvatorijuma predviđeno čišćenje plaža na području Risanskog zaliva.

"Cilj čišćenja je da se ukaže na problem otpada u moru i njegovog negativnog uticaja na kvalitet morske vode, živi svijet i zdravlje čovjeka", naveli su iz Ministarstva.

Akcija će biti organizovana na volonterskoj osnovi u partnerstvu sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori, a u saradnji sa Institutom za biologiju mora, Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama i Ronilačkim savezom Crne Gore.

Akciju su podržali predstavnici diplomatskog kora, NVO i privatni sektor.