ZBOG BUDŽETA

MUP U PROBLEMIMA: NEMA NOVCA ZA HRANU, SMJEŠTAJ, ODRŽAVANJE...

Autor Gordana Bojanić

Ukoliko ne bude usvojen državni budžet za ovu godinu u velikoj mjeri biće otežano funkcionisanje i rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije, upozorili su iz MUP-a.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Iz tog resora su kazali da je javnost upoznata da je policija ostala bez 130 automobila, koji su 2018. godine uzeti na finansijski lizing.

Iz MUP-a su rekli da se dovodi u pitanje obavljanje redovnih aktivnosti, koje su značajne za sve građane Crne Gore.

"Sve to neposredno utiče na neke od naših glavnih ciljeva i ispunjavanje obaveza na putu ka Evropskoj uniji, a to su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveli su iz MUP-a.

Oni su istakli da se svakodnevne i kontinuirane aktivnosti iz nadležnosti Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance sprovode otežano i da je redovno održavanje informacionog i sistema za izdavanje identifikacionih dokumenata (ID) dovedeno u pitanje.

"Obrazaca za ID dokumenta zasad ima dovoljno, ali se moraju opredjeliti sredstva za naknadno naručivanje novih obrazaca. Nije moguće zaključiti godišnji ugovor o nabavci registarskih tablica na osnovu okvirnog Sporazuma zaključenog na period od četiri godine, čime se otežava postupak registracije vozila", rekli su iz MUP-a.

Kako su kazali, iz budžeta je planiran i novac za projekte koji imaju cilj da unaprijede rad Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, donošenjem strategija, zakona, akcionih planova, a za koje je potrebna ekspertska podrška.

"Imamo problem i sa smještajnim kapacitetima, ishranom, opremom za tekuće održavanje, održavanje objekata, nabavkom medicinskih i higijenskih sredstava, u momentima povećanog priliva stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori", naveli su iz MUP-a.

Iz tog resora su upozorili i da problemi postoje u funkcionisanju irektorata za zaštitu i spašavanje.

"U pitanje je dovedeno održavanje avio – helikopterske jedinice, a samim tim i priprema za požarnu sezonu. Otežan je i proces nabavke opreme za Direktorat, posebno kada je riječ o opremi za reagovanje u slučaju zemljotresa", upozorili su iz MUP-a.

Prema njihovim rijčeima, kašnjenje usvajanja budžeta može uticati na plaćanje godišnjih kontribucija prema međunarodnim i regionalnim organizacijama i agencijama.

Navodi se da implementacija određenih obaveza iz potpisanih bilateralnih i multilateralnih sporazuma može biti onemogućena ili odložena

"Brojne aktivnosti su stopirane, odložene, ili prolongirane usljed nedostatka novca za njihovu realizaciju, a očekivanja javnosti od ovog, kao i od svih ostalih Vladinih resora su velika", kazali su iz MUP-a.

Oni su objasnili da su usporene obuke službenika MUP-a i Uprave policije, kao i saradnja sa Policijskom akademijom u Danilovgradu, gdje dvije generacije čekaju na zasnivanje radnog angažmana, na osnovu informacije koju je usvojila Vlada.

Navodi se da je na nivou cijelog MUP-a otežano funkcionisanje zbog nedostatka adekvatnog kadra i podmlađivanja strukture zaposlenih, nemogućnosti sprovođenja kadrovskog plana.

Zaključuje se da bi usvajanje budžeta omogućilo realizaciju i održavanje kontinuiteta pružanja usluga i nesmetan proces rada u MUP-u.