Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA ISPITUJE UGOVORE SA PRIVATNIM USTANOVAMA

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Radna grupa Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje ispituje sve sklopljene ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama, kojima su se prethodnih godina na teret državnog budžeta isplaćivala ogromna novčana sredstva za liječenje građana

Izvor: Tanjug/AP/Laurent Gillieron/Keystone

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić kazao je za “Dan” da radna grupa kojom rukovodi ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović analizira sve ugovore, uključujući i sa privatnom bolnicom Kodra gdje je upućivan najveći broj pacijenata.

Prema podacima Fonda zdravstva, prošle godine je Kodri isplaćeno 5.746.000 eura, dok je liječenje u svim privatnim ustanovama koštalo oko 11.500.000 eura.

Istoj ustanovi je i u 2019. godini isplaćeno čak šest miliona eura za liječenje 4.318 pacijenata.

Prema ugovoru sa Fondom, u toj ustanovi se o trošku države liječe pacijenti kojima su potrebne operacije iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, ortopedije, usluge u Hiperbaričnoj komori i vantjelesna oplodnja.

Kodra je od januara 2017. godine dio mreže zdravstvenih ustanova, pa građani već četvrtu godinu zaredom mogu da biraju da li će određene medicinske usluge, sa uputom i pod istim uslovima, dobiti u toj privatnoj bolnici ili u Kliničkom centru Crne Gore.