Društvo

MEDICINSKE SESTRE NA DISCIPLINSKOM POSTUPKU, SINU PACIJENTA KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG PRIJETNJI

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

M.V., supruga pacijenta koji je na Kardiologiji hospitalizovan već dvije sedmice, tvrdi da njenom mužu na tom odjeljenju nije pružena adekvatna njega, te da je sve kulminiralo u nedjelju kada su, kako je kazala Pobjedi, medicinske sestre dozvolile da padne sa kreveta.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Sa druge strane, u Kliničkom centru ističu da su u toku dvonedjeljnog bolničkog liječenja prema tom pacijentu sprovedene sve potrebne mjere - kako dijagnostičke, tako i terapijske, navodi Pobjeda.

Direktorica dr Ljiljana Radulović podnijela je prijavu Upravi policije protiv rođaka pacijenta zbog kontinuiranih prijetnji osoblju bolnice, a koje su kulminirale riječima da bi zaposlenima „grkljan iščupao“.

Direktorica KCCG je zahtijevala i pokretanje disciplinskog postupka protiv nadležnih medicinskih sestara, kako bi i ovaj slučaj, u skladu sa standardima i bez ikakvog zataškavanja, u cjelosti bio razjašnjen.

M.V. je juče nakon otvaranja laboratorije u Kliničkom centru prišla ministarki zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović kako bi joj ukazala na slučaj njenog supruga i to da je protiv njenog sina podnešena tužba, ističe Pobjeda.

Nebriga?

M.V. je za Pobjedu ispričala da je njen sin to rekao doktoru kada su ih u nedjelju pozvali na razgovor kako bi im saopštili da je pao sa kreveta i možda slomio kuk.

”Nedjeljama ukazujemo na nebrigu i nepažnju. Suprugu, koji inače ima Parkinsonovu bolest, pronašli su u lijevoj pretkomori dva tromba i uprkos tome htjeli da ga otpuste jer su odustali od snimanja sondom kada to nije uspjelo. On nije mogao da proguta sondu, ali trebalo je da pokušaju jer znaju kolika je opasnost kada se konstatuje tromb posebno jer je on još i dijabetičar”, kazala je ona.

Ona je kazala da zna da se kod takvih pacijenata daje blaga anestezija kako bi se taj postupak mogao obaviti, ali da u KCCG to nijesu uradili.

“Veliki problem na što smo im ukazivali jeste i to što ga medicinske sestre nijesu redovno presvlačile. Uneređen je ležao i po dva-tri sata. Zato je i pokušao da ustane iz kreveta. Do sada smo ćutali zbog njegovog dostojanstva. Ali meni je jutros policija prvi put pozvonila na vrata da kažu da je podnijeta tužba protiv mog sina, koji je bez mrlje. On je grubo reagovao poslije svega toga. Znate što znači slomljeni kuk takvom bolesniku – smrt”, priča M.V., naglasivši da su im kasnije rekli da kuk ipak nije slomljen.

To su potvrdili i u Kliničkom centru istakavši da su nakon urađenog skenera pronašli hronične degenerativne promjene.
Uvrede

M.V. je Pobjedi kazala i da su za dvije nedjelje svega nekoliko puta uspjeli telefonom da dobiju odjeljenje, te da jednom prilikom medicinska sestra nije spustila slušalicu i da je čula kako vrijeđaju njenog supruga.

”Čuli smo kako viče i kaže: ,,Koji me jad od tebe nađe“; ,,Ćuti i leži“; ,,Đavo nek te nosi“. I suprug nam je rekao da ga redovno vrijeđaju”, kazala je ona.

Ministarka zdravlja je juče M.V. odgovorila da će cijeli slučaj ispitati.

”Moguće da se desio neki nesporazum. Ne tvrdim da nije, daleko od toga. Grube riječi se dešavaju i tu smo da ih zajedno rješavamo. One ne trebaju ubuduće da se dešavaju”, kazala je Borovinić-Bojović.

Iz Kliničkog centra juče su saopštili da su u toku prethodne sedmice srodnici pacijenta više puta ispoljili krajnje nekorektan odnos prema osoblju - ljekarima i sestrama Centra za kardiologiju, zaključuje Pobjeda.